19 / 04 / 2024

Çatalca'daki 1600 yıllık Ballıgerme Su Kemeri yıkıldı!

Çatalca'daki 1600 yıllık Ballıgerme Su Kemeri yıkıldı!

Define avcılarının son hedefi Çatalca'da bulunan 1600 yıllık Ballıgerme Su Kemeri oldu. Define avcıları, tarihi kemerin bir çok bölümünü dinamitlerle yıktı.



Çatalca'da Istranca dağlarında yer alan 1600 yıllık tarihe sahip Ballıgerme Su Kemeri'nin büyük bölümü dinamitlerle yıkıldı. Kemerin define avcıları tarafından yıkıldığı düşünüldü ve bölgede yürüyüş yapan doğa gönüllüleri tarafından ortaya çıktı. Define avcılarının yıkımla beraber bölgede içki şişeleri, iş elpenleri gibi birçok malzemeyi de geride bıraktıkları izlendi.

Çatalca daki 1600 yıllık Ballıgerme Su Kemeri yıkıldı!

"İSTANBUL'A SU TAŞIYAN SİSTEMİN BİR PARÇASI"

Hürriyet'te yer alan habere göre; bir ay öncesine kadar tarihi kemerin bütünlüğünü korumak istediklerini anlatan Çatalca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel "İstanbul'un dördüncü yüzyılda, Roma İmparatorluğunun yeni başkenti olarak seçilmesiyle, tıpkı yirminci yüzyılda olduğu gibi büyük bir nüfus patlaması yaşanmıştı. Bu gelişme doğal olarak beraberinde büyük alt yapı sorunlarını da birlikte getirmişti. Yiyecekle birlikte halkın suya da gereksinimi vardı. Bu talep Roma tarafından o güne kadar yapılmış en uzun ve karmaşık su kemeri sistemiyle karşılanmıştı. Bu kemerler de bu sistemin birer parçası.'' şeklinde konuştu. 

Çatalca daki 1600 yıllık Ballıgerme Su Kemeri yıkıldı!

DEFİNECİLERİ BURAYA GETİREN ŞEHİR EFSANESİ

Şehir efsanelerinin definecileri bu su kemerlerine getirdiğinden bahseden Ahmet Rasim Yücel "Halk arasında konuşulan ve aslı olmayan dedikoduya göre bu eserleri yapanlar taşlar arasında altın koyarak, yokluk zamanlarında halkın kullanmasını istemişler. İşte bu asılsız dedikodu insanları buraya sürüklüyor. Ellerindeki sahte define haritaları ile bu tarihi eserleri parçalıyorlar. Ballıgerme su kemeri yaklaşık 1600 yıl önce yapılmış. Bugün artık defineciler tarafından tamamen parçalanmış durumda. Tarihi eserlerimize yazık oluyor. " ifadelerini kullandı.

Çatalca daki 1600 yıllık Ballıgerme Su Kemeri yıkıldı!

"DİNAMİT KULLANIYORLAR"

Definecilerin dinamit kullandığını açıklayan Ahmet Rasim Yücel "Taşların arasında bulunan sözde altınlara ulaşmak isteyen define avcıları dinamit kullanıyorlar. Burada patlayan dinamitler yüzünden su kemeri artık tamamen tahrip olmuş durumda." açıklamasında bulundu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Yetkililer olay hakkıdna soruşturma başlatıldığını dinamit patlatan define avcılarının kimliklerinin belirlenerek yakalanması için çalışmaların devam ettiğini söylediler. Yetkilililer olayla ilgili bilgisi olanların mutlaka ihbarda bulunmasını talep etti.


Geri Dön