23 / 04 / 2024

Çatalca'nın en önemli sorunu imar!

Çatalca'nın en önemli sorunu imar!

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çatalca ilçesi ile köylerini gezerek vatandaşların sorunlarını dinledi



İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İl Sağlık Müdürü Ali Rıza Dokucu, İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak´ın da aralarında bulunduğu bürokratlarla Çatalca´ya gelen Vali Mutlu´yu burada Kaymakam Yüksel Ayhan ve Belediye Başkanı Cem Kara karşıladı.

Kaymakam Ayhan ve Başkan Kara, Vali Mutlu ile beraberindeki heyete ilçeyi gezdirerek sorunlarla ilgili bilgi verdi. Ziyaret kapsamında Örcünlü Köyü Muhtarlığı´nı ziyaret eden Mutlu, burada köylülerin sorunlarını dinledi.

Kuyu açılmasına izin verilmediği için susuz tarım yapmaya çalıştıklarını ancak tarımın da hayvancılık gibi her geçen gün bittiğini söyleyen köylüler, yüzde 90´ı su havzasında yer alan ilçenin en önemli sorununun imar olduğunu belirtti.

İSKİ yönetmeliğine göre su havzasında inşaat yapımına izin verilmediğini, bu nedenle çocuklarının köylerini terk ettiğini ifade eden köylüler, imar sorunu nedeniyle tarım ve hayvancılığın bittiğini ve geçim sıkıntısı çektiklerini kaydetti.

Son yaşanan sel felaketinde ahırının yıkıldığını ve hayvanlarının açıkta kaldığını belirten bir köylü de yıkılan ahırını yapmasına dahi izin verilmediğini, bir kümes bile yapamadıklarını belirtti.

Köylüler, kendilerine 6 yıl önce imar sorununun çözüleceği yönünde Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından söz verilmesine karşın hala bir gelişme olmadığını ifade etti.

-ORMAN KÖYLÜLERİNİN SORUNLARI-
Diğer orman köylerini de ziyaret eden Mutlu´ya buradaki köylüler de yaklaşık 5 yıldır Orman Bölge Müdürlüğünün kendilerine ormandan ağaç kesme izni vermediğini, bunun yerine Bölge Müdürlüğünün seyreltme yaptığını ancak bu yöntemin hem ormandaki ağaçların kurumasına engel olmadığını hem de köylülerin geçim kaynağının ellerinden alındığını söyledi.

Köylüler, şu anda bölge köylüleri tarafından yapılan odun kömürcülüğünün bittiğini ve Bulgaristan´dan odun kömürü alınır hale gelindiğini kaydetti.

Bunun üzerine İstanbul Orman Bölge Müdürü´yle telefonda görüşen Vali Mutlu, uygulamayla ilgili bilgi aldı.

Mutlu, daha sonra, vatandaşlara, bölge müdürünün kömür yapmak isteyen köylülere ormandan yer verileceğini söylediğini, ayrıca köylülerin yakacak ihtiyacı için seyreltme yöntemine göre makta vereceğini ifade ettiğini aktardığını iletti.

Vali Mutlu, hayvancılık ve süt üreticiliği yapılan bir tesisi de gezerek bilgi aldı ve sorunları dinledi.

Ardından ilçedeki Alaiye Şehitliği´ni ziyaret eden Vali Mutlu, yetkililerden bilgi aldı. Burada incelemeleriyle ilgili olarak AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mutlu, ilçedeki temel sorunun özellikle kırsal alanda vatandaşların tarımla ilgili imar sıkıntısı olduğunu belirterek, "İmar uygulamalarının bir an önce tamamlanmasının Çatalca´nın en önemli sorunu olduğu görülüyor. İmar sorunuyla ilgili ilçe belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi arasında ciddi iş birliği sürüyor. Biz de bu konuyu takip edeceğiz. Bu sorunun çözüme kavuşmasına gayret edeceğiz" dedi.

Milli Eğitim, sağlık ve diğer tarımsal faaliyetlerde çok fazla sıkıntı görülmediğini ancak bölgenin seracılık ve hayvancılığın biraz daha geliştirilmesi gereken bir alan gibi görüldüğünü ifade eden Mutlu, burada biraz daha tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Vali Mutlu, geçen yıl yaşanan sel felaketinden sonra alınan tedbirleri de yerinde gördüğünü, yıkılan köprülerin tekrar yapıldığını, dere yataklarının ıslah edilmesi çalışmalarının tamamlandığını, bundan sonra olabilecek sel felaketine karşı tedbirlerin alındığını belirtti.

-"ALAİYE ŞEHİTLİĞİ ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ GİBİ OLACAK"-
Vali Mutlu, Alaiye Şehitliği´nin de 1912 yılında Balkan Savaşı´nda şehit olanların yattığı bir cennet köşesi olduğunu, buranın mahalli imkanlarla düzenlemesinin yapıldığını ancak İl Özel İdaresinin imkanlarını kullanarak ihya etmek ve Çanakkale Şehitliği´nin bir örneğini buraya taşımak için çaba sarf etmeleri gerektiğini söyledi.

Mutlu, "Bu şehitlerimize, tarihimize olan bir borcumuz. İnşallah önümüzdeki dönem bu şehitliğin ihyası noktasında süratli bir çalışma gerçekleştiririz" diye konuştu.

Göreve geldiğinden beri sorunları ve sıkıntıları yerinden tespit etmek için yaklaşık 10 ilçeyi gezdiğini, kalan ilçeleri gezmeyi sürdüreceğini ifade eden Mutlu, yapımı devam etmekte olan işleri, kalan, bekleyen, aksayan işleri yerinde görüp ilgililerden bilgi aldığını, daha sonra gittikleri yerlere tekrar gelip yaptıkları işleri takip edeceklerini söyledi.
AA


Geri Dön