24 / 04 / 2024

Çaykur'a ait bazı yapıların ruhsatsız olması TBMM'de!

Çaykur'a ait bazı yapıların ruhsatsız olması TBMM'de!

Çaykur'a ait bazı yapıların ruhsatsız olması gündemine taşındı. CHP'li Bekaroğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Çaykur'a ait bazı yapıların ruhsatsız olmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bekaroğlu, ''Sayıştay'ın 2018 yılı denetim raporunda Çaykur'a ait toplam 61 ünitede 1237 yapıdan sadece 538'inin ruhsatlı olduğu, geriye kalan 478 bin metrekare kapalı alanı olan 699 adet yapının ruhsatsız olduğu belirtilmektedir.

Rize ekonomisinin tek dayanağı olan ve ülke ekonomisi için de öneme sahip çay ürününün işlendiği sanayi tesislerinden Çaykur'a ait olanlarının yüzde 57'sinin ruhsatsız ve kaçak olduğu anlaşılmaktadır'' diye konuştu. 

Bekaroğlu, şu açıklamalarda bulundu: ''Yapıların ruhsatlandırılması; vatandaştan para toplamak için geliştirilen bir vergilendirme aracı değil, insanların can ve mal güvenliğinin emniyete alınması için yapıların inşasındaki tüm aşamalarda yetkili kuruluşlarca denetlenip fen ve tekniğe uygun şekilde yapıldığının tescili içindir.''

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun soruları:
1- Bir kamu kuruluşu olan ÇAYKUR'a ait yapılar neden ruhsatsız ve kaçak durumdadır?
2- ÇAYKUR dışında faaliyet gösteren özel sektöre ait faal kaç adet fabrika vardır, bunlardan kaç tanesi ruhsatlıdır?
3- Ülkemizde kamuyu ait yapılardan ne kadarı ruhsatsızdır? 
4- Ülkemizde kamuyu ait yapılardan ne kadarı imar barışından yararlanmıştır?
5- Yapı ruhsatı olmayan yapılarda gıda üretim izni ne şekilde verilmektedir?
6- Yasalar kamuya ayrı, vatandaşa ayrı mı uygulanmaktadır?


Geri Dön