24 / 04 / 2024

ÇCSİB, 2020 yılı ihracat şampiyonlarını açıkladı!

ÇCSİB, 2020 yılı ihracat şampiyonlarını açıkladı!

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, (ÇCSİB) “2020 Yılı İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni” düzenlendi.



Seramik, cam ve çimento sektörlerini bünyesinde barındırıan ve 2 binin üzerindeki üyesiyle tek ve koordinatör ihracatçı birliği olan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) tarafından 3. İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleşti. Açılış konuşmalarını Ticaret Bakan Yardımcısı R. Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz’in yaptığı ödül töreninde 11 alt sektörde 71 ödül sahiplerine verildi. 

İsmail Gülle: “İhracatçılarımız 2020 yılında tarih yazdı”

2020 senesinin  Türk ihracatının istikrar ve direncini gösteren bir sene olduğunu dile getiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bugün ödül alacak ihracatçılarımız, 2020 yılında adeta tarih yazdılar. Gerçekleştirilen performansın değeri, belki de on yıllar sonrasında bile hatırlanacak. Özellikle yılın ikinci yarısından sonra, rüzgarı arkamıza iyiden iyiye aldık. Bu rüzgar bize, 2021’i ihracatın yılı yapma cesaretini verdi. Tüm bu başarıların neticesinde son 12 ayda ihracatımızda 215 milyar doları aşmayı başardık. Aylık ihracatta 20 milyar doları aşmak, artık yavaş yavaş alıştığımız bir başarı. İhracatımıza, bu milli zenginliğimize değer kattığımız için oldukça gururluyuz. Çünkü biliyoruz ki, Yarının Türkiye’si ancak ve ancak üretimle, ihracatla yükselecek” dedi.

Erdem Çenesiz: “Üç sektörün son 10 yılda ülkeye kazandırdığı net cari fazla 25 milyar dolara yakın” 

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, Birlik bünyesinde hizmet veren sektörlerin sürdürülebilir üretim, tedarik ve lojistik güçleriyle salgın döneminde Türkiye’yi dünyanın en başarılı ülkelerinden biri konuma getirdiğini söyleyerek ihracatçı firmalara teşekkür etti. 2020 senesinde yüzde 8 büyüme ile 4 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını  söyleyen Çenesiz, bu sene hedefi büyüttüklerini söyleyerek “Pandeminin ilk yılında yakaladığımız başarı, daha büyük hedefler belirlememizin önünü açtı. Bu yılın ilk 10 ayı itibarıyla 4 milyar dolar ihracata ulaşmış bulunuyoruz. Son iki ayda büyümemize büyüme katarak, 5 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan çimento, cam ve seramik sektörlerimizin ürettiği yerli katma değer, Türkiye ortalamasının üç katına yükseldi. Bu yıl sonu itibarıyla 3,3 milyar dolarlık yerli katma değer yaratacağımızı öngörüyoruz. Böylece son 10 yılda ülkemize sunduğumuz net döviz 25 milyar dolara yaklaşacak. Giderek güçlenen ve daha fazla önem verilen tasarım kültürümüz, yüksek kapasiteli modern tesislerimiz, ürün zenginliğimiz, her koşula uyum sağlayabilen esnek yapımız ve köklü geçmişimizle hep birlikte ihracatımızı büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“Anadolu’nun dört bir yanında 100 binin üzerinde istihdam sağlıyoruz”

ÇCSİB’nin en az ihracatı artırmak kadar önem verdiği bir diğer konunun da toplumun refahına katkı sunmak olduğunun altını çizen Erdem Çenesiz, şunları söyledi: “Üç sektördeki üreticilerimiz 100 bin kişinin üzerinde istihdam sağlıyor. Pandeminin başından bu yana kalıcı bir istihdam kaybı yaşanmadı. Üyelerimizin yeni yatırımlara ve istihdama odaklanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte sektörlerimizin bir diğer önemli özelliği de yalnızca bir şehre veya bölgeye değil ülkemizin tamamına katkı sunmalarıdır. Bizim Elazığ’da, Siirt’te, Van’da çimento tesislerimiz var. Diyarbakır’da, Adıyaman’da, Çorum’da seramik yapıyoruz. Polatlı'da cam üretiyoruz. Yani bizim ihracat yolculuğumuz Anadolu’nun dört bir yanından başlayıp yedi kıtaya ulaşıyor.”

ÇCSİB Başkanı Çenesiz konuşmasında, enerji maliyetlerinin sanayiciler için ciddi bir yük oluşturduğuna ve Kasım ayı itibarıyla uygulamaya konulan ve üretim artışını cezalandıran kademeli doğalgaz fiyatlamasından vazgeçilmesi gerektiğini savundu. Enerji konusunda iş dünyasına da önemli yükümlülükler düştüğüne dikkat çeken Çenesiz, özellikle Sınırda Karbon Düzenlemesi’nin ihracatı sekteye uğratmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. 

11 alt sektörde 71 ödül

Açılış konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi ve 11 alt sektörde 71 ödül teslim edildi. “En Fazla İhracat Yapan Firmalar”, “En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma” ve “İhracatını En Fazla Artıran Firma” kategorilerinde verilen ödülleri sonrasında etkinlik gala yemeği ile tamamlandı. 

ÇCSİB, 2020 yılı ihracat şampiyonlarını açıkladı!

ÇİMENTO SEKTÖRÜ

GENEL ÇİMENTO SEKTÖRÜ KATEGORİSİ (ÇİMENTO VE KLİNKER SEKTÖRÜNÜN TAMAMI)
    
En Fazla İhracat Yapan Firmalar
1- ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. AŞ
2- NUH ÇİMENTO SANAYİ AŞ
3- AKÇANSA ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ
4- MEDCEM GLOBAL PAZARLAMA AŞ
5- BATI ANADOLU GRUBU

En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma
ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. AŞ

İhracatını En Fazla Artıran Firma
NUH ÇİMENTO SANAYİ AŞ

GRİ ÇİMENTO KATEGORİSİ

En Fazla İhracat Yapan Firmalar
1- MEDCEM GLOBAL PAZARLAMA AŞ
2- NUH ÇİMENTO SANAYİ AŞ
3- AKÇANSA ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ
4- ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. AŞ
5- GÖLTAŞ GÖLLER BÖLGESİ ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ

En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma
TRAÇİM ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ

İhracatını En Fazla Artıran Firma
MEDCEM GLOBAL PAZARLAMA AŞ

BEYAZ ÇİMENTO KATEGORİSİ

En Fazla İhracat Yapan Firmalar
1- ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. AŞ
2- OYAK ÇİMENTO FABRİKALARI AŞ

En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma
ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. AŞ

İhracatını En Fazla Artıran Firma
OYAK ÇİMENTO FABRİKALARI AŞ

KLİNKER KATEGORİSİ
    
En Fazla İhracat Yapan Firmalar
1- AKÇANSA ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ
2- BATI ANADOLU GRUBU
3- NUH ÇİMENTO SANAYİ AŞ

4- LİMAK ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ
5- ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. AŞ

En Yüksek İhraç Birim Fiyatına Sahip Firma
ÇİMSA ÇİMENTO SAN. TİC. AŞ

İhracatını En Fazla Artıran Firma
LİMAK ÇİMENTO SAN. VE TİC. AŞ

ÇCSİB, 2019 yılı ihracat şampiyonlarını açıkladı!


Geri Dön