20 / 04 / 2024

ÇED'e uymayan 1.408 firmaya 27 milyon lira ceza!

ÇED'e uymayan 1.408 firmaya 27 milyon lira ceza!

ÇED raporlarına uymayan firmalara göz açtırılmadı. 500 firmaya kapatma veya durdurma işlemi uygulanırken, bin 408 firmaya da yaklaşık 27 milyon lira ceza kesildi.



Hükümet, çevreyi kirleten, doğaya zarar veren, Çevresel Etki Değerlendirmesi raporlarına uymayan firmalara göz açtırmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, hukuka aykırı verilen ÇED ve yürütmeyi durdurma kararlarına karşı işleyen tesisler olduğu iddialarına rakamlarla yanıt verdi. Bakan Sarı, 500 firmaya kapatma ve durdurma işlemi uygulandığını, bin 408 firmaya yaklaşık 27 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Sarı, "Yargının durdurma kararı verdiği faaliyetler derhal durdurulur" dedi.


CEZA TABLOSU ÇIKARDI

Çevre Bakanı Sarı, ÇED aykırılıklarına karşı yapılan işlemlere verilen cezaların tablosunu çıkardı. Sarı, 2005-2015 yılları arasında taahhütlere aykırı davranan 408 firmaya toplam 26.8 milyon lira idari para cezası verildiğini kaydetti. Çanakkale'de de aynı dönemde toplam 54 firmaya 618 bin lira ceza kesildiğine dikkat çeken Sarı, bunlardan 38'ine kapatma/durdurma işlemi uygulandığını vurguladı. Çevre Kanunu'na göre ÇED sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara her bir ihlal için 10 bin lira para cezası veriliyor.


RAPORLARA AYAR

Bakanlık, Türkiye'nin büyük projelerinin önüne engel olarak konulan ÇED raporlarının yargı tarafından iptal edilmesi konusunda yeni yasal düzenleme hazırlığında. Bakan Sarı da, ÇED raporlarına ilişkin davaların siyasi mücadele yöntemine dönüşmesinden duyduğu rahatsızlığı birçok platformda dile getiriyor. Enerji, maden, büyük alt ve üst yapı projeleri için alınması gereken ÇED raporları ile ilgili İdare mahkemelerinin verdiği kararlar konusunda düzenleme yapılacak. Yarın da Meclis'e gönderilecek düzenleme ile ÇED süreci hızlandıracak. Düzenleme, ÇED raporunun tamamının iptalini önleyecek, bazılarının iptaline imkân tanıyacak.


BACALARA ONLINE TAKİP

Bakanlık, sanayi tesislerinden çıkan kirletici gazları da anlık takibe devam ediyor. Gazlar emisyon ölçüm sistemi ile kayıt altına alınıyor. Online izleme merkezine bağlanmayan sanayi tesislerine de ceza kesiliyor. Mevcut uygulamada 127 tesis, 402 bacada ölçüm yapılıyor. Bu yılın sonunda online izlenen tesis sayısı 280'e baca sayısı ise 617'ye ulaşacak.


Sabah


Geri Dön