26 / 04 / 2024

Çekmeköy kentsel dönüşüm 2013!

Çekmeköy kentsel dönüşüm 2013!

İstanbul’un en genç ilçelerinden Çekmeköy’de yapılaşma hızla devam ediyor. Yeni yapıların ağırlıklı olduğu genç ilçenin yapılaşması da kendiliğinden gençleşiyor. İşte tüm detayları ile Çekmeköy kentsel dönüşüm 2013…



İstanbul Anadolu Yakası’nın yükselen yıldızı Çekmeköy, yeni yatırımlarla hızla yepyeni bir kent görünümüne kavuşuyor. Yeni kurulan bir ilçe olduğu için bölgede kentsel dönüşümün uygulandığı belirli bir alan yok. 


 Çekmeköy kentsel dönüşüm 2013!


Kullanılamaz durumdaki 10 askeri lojman yıkıldı

33 ili kapsayan dönüşüm projesi kapsamında Çekmeköy’de kullanılmaz durumdaki 23 askeri lojmandan 10’u patlayıcı kullanılarak yıkılmıştı. O bölgede  TOKİ  çalışmaları hala devam ediyor. 


İstanbul’un en genç ilçelerinden

Daha önce büyük bir kısmı Ümraniye’ye bağlı beldeler ve köylerden oluşan Çekmeköy 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşuyor. 14 bin kilometrekare alan üzerinde toplam 187 bin kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapan Çekmeköy’ün sadece 3 bin 500 kilometrekaresinde yapılaşma bulunuyor. 


 Çekmeköy kentsel dönüşüm 2013!


Hızlı bir yapılaşma var

Ümraniye, Sancaktepe, Şile ve Beykoz’la sınırları bulunan Çekmeköy’de son yıllarda hızlı bir yapılaşma görülüyor. Bu hızlı yapılaşmaya rağmen Çekmeköy ilçesinin yüzölçümünün yüzde 74’lük kesimini yani 109 kilometrekare alanı ormanlar oluşturuyor. İlçede 8,96 kilometrkarelik 2B arazisi bulunuyor.  


 Çekmeköy kentsel dönüşüm 2013!


Genç ilçenin yapılaşması da kendiliğinden gençleşiyor


Az önce yukarıda da altını çizdiğimiz gibi Çekmeköy, yeni bir ilçe olduğu için belirli bir alanda kentsel dönüşüm çalışması yapılmıyor. Yapı stoğu yeni olduğu için binaların çoğunluğu depreme dayanıklı ve güvenlikli. Eski yapı sahipleri de çevresinde yükselen yeni yapıları gördükçe müteahhitlerle anlaşarak binalarını yeniliyorlar. Böylelikle genç ilçenin yapılaşması da kendiliğinden gençleşiyor. 



Alemdağ, Ömerli ve köylerinde imar değişikliği


Doğal güzelliklerin korunarak yapılaşmanın esas alındığı Çekmeköy’de Alemdağ merkez ve çevresi, Ömerli ve köylerinin yeni imar planları hazırlanarak yürürlüğe girmiş. Plansız ve küçük bölgesel planların bulunduğu Alemdağ’ın tamamında bütüncül, nüfusa göre konut, ticaret, eğitim ve sosyal donatı alanları belirlenmiş ve bu doğrultuda imar uygulamaları başlatılmış. 


  Çekmeköy kentsel dönüşüm 2013!


İzinsiz yapılaşmaya müsaade yok

Yeni yapılaşma sürecinde olan Çekmeköy’de izinsiz yapılaşmaya asla müsaade etmediklerinin altını çizen Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Yeni yapılanma sürecindeki Çekmeköy’de, 2011 yılında 973 adet yapı ruhsatı, 488 yapı kullanma izin belgesi(iskân ruhsatı) verildi. Bunların dışında izinsiz yapılmak istenen hiçbir yapıya müsaade etmedik. Bunun için Yapı Kontrol Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimizin denetimlerini aralıksız sürdürüyor” dedi.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön