23 / 04 / 2024

Cemalettin Satoğlu: Markalı konutta iddialı işler yapacağız!

Cemalettin Satoğlu: Markalı konutta iddialı işler yapacağız!

İlk markalı konut projeleri Metsan Nexus'u 400 milyon TL'lik yatırımla Kartal'da hayata geçirdiklerini söyleyen Metsan İcra Kurulu üyesi Cemalettin Satoğlu, inşaat alanında yarım asırlık bir birikime sahip olduklarını söylüyor...



Kartal Un'un sahibi Metsan'ın yeni dönemde konut sektörüne yönelik iddialı hedefleri var. İlk markalı konut projeleri Metsan Nexus'u 400 milyon TL'lik yatırımla Kartal'da hayata geçirdiklerini söyleyen Metsan İcra Kurulu üyesi Cemalettin Satoğlu, inşaat alanında yarım asırlık bir birikime sahip olduklarını söylüyor. Bundan faydalanarak markalı konut alanına yöneldiklerini belirtiyor ve "Markalı konutta iddialı işler yapacağız" diye konuşuyor. 



Cemalettin Satoğlu, gıda, dekorasyon ve gayrimenkul gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren Metsan'ın icra kurulu üyesi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dolraabahçe Sarayı'ııdaki başbakanlık çalışma ofisinin de miman olan Satoğlu, Kayseri kökenli Metsan'ın ikinci kuşak temsilcisi. 

Satoğlu'nun yeni dönemdeki hedefi ise gıdada Kartal Un, Faı iııa Bella gibi önemli markalan bulunan Metsan'ı gayrimenkul markalaştırmak.


Satoğlu, "Yarım asrı aşkın süredir inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Son dönemde inşaat sektörü büyük bir değişime uğrayarak pazarlamayı ön plana çıkardı ve sektör, markalı konuta dönüştü. Biz de sektörün dönüşümüne ayak uydurarak markalı konut talebini karşılamaya yönelik Metsan Nexus projesini hayata geçirdik" diyor. 


Satoğlu, konutta markalaşmak için ilk iş olarak ikiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi bölgesini yeniden tasarlayan baş mimar Daniel Liebeskind'le işbirliği yaptıklarını belirtiyor. 


Metsan İcra Kurulu Üyesi Cemalettin Satoğlu ile konuttaki yeni dönem planlarını ve ilk markalı konut projeleri "Metsan Nexus"u konuştuk: Metsan sağlıktan gayri menkule kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir grup. Kuruluş hikayesinden kısaca bahseder misiniz? 


1961 yılında babam Mehmet Satoğlu, Kayseri Belediyesi'ndeki imar müdürlüğü görevinden ayrılarak Metsan Inşaat'ı kurdu. Zaman içinde Metsan olarak taahhüt işleri ve kat karşılığı birçok yapının inşaatını gerçekleştirdik. Hastaneden konuta, otelden öğrenci yurduna, askeri yapılardan huzurevine kadar birçok binayı inşa ettik. Kamu alanında Göztepe SSK Hastanesi,  Ankara  Üniversitesi Morfoloji, Türk Standartları Enstitüsü binaları gibi pek çok önemli projeye imza attık. 

inşaatın dışında hangi sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz? 

Metsan olarak inşaat ve taahhüt işlerimizin yanı sıra gıda başta olmak üzere mimari projelendirme, inşaat ve dekorasyon malzemeleri ticareti, harita, restorasyon, iç mimari, öğrenci yurdu ve huzurevi işletmeciliği gibi faaliyetlerimiz var. Metsan, bünyesinde son derece geniş bir organizasyonu barındırıyor. Gıdada Kartal Un gibi önemli bir markaya sahibiz. 1980'den beri İstanbul E/5 Karayolu üzerindeki Kartal Un Fabrikası'nda hizmet veriyoruz. Un üretimi alanında Türkiye'nin en modern tesislerinden birine sahibiz. 


"Farina Bella" markamız altında ise pratik, 15 dakikada hazırlanabildi kek, mııffin, brownie ve kurabiye karışımlarımız bulunuyor. Ayrıca "Buyurun" markamızla hem nihai tüketiciye yönelik paket unlarımız hem de otel, pastane gibi kuruluşlara hitap eden endüstriyel unlarımız mevcut. Unda kendi markalarımızın dışında fason üretim de yapıyoruz. Avrupa ve Çin'e de ihracatımız bulunuyor. 


Bugüne kadar gayrimenkulde hangi projeleri hayata geçirdiniz? Toplam kaç konut ürettiniz? 


1978 yılında Sincan'da Türkiye'nin ilk 1.500 konutluk toplu konut projesini başarıyla gerçekleştirdik. Bugünlerde büyük önem kazanan toplu konut projelerinin ilkini böylece o yıllarda hayata geçirmiş olduk. Ankara ve İstanbul'da da küçük ve orta çaplı pek çok özel konut inşaatımız oldu. 

Deprem riskini dikkate alarak 1980 yılında Türkiye'nin ilk radye temelli brüt beton konut binasını inşa ettik. 

Son dönemde de özel öğrenci yurdu ve huzurevi inşaatları yaptık. 


Daha sonra markalı konut işine girişiniz nasıl oldu? Kısaca anlatır mısınız? 


Yarım asrı aşkın süredir inşaat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Son dönemde inşaat sektörü bir değişime uğrayarak pazarlamayı ön plana çıkardı ve sektör markalı konuta döndü. Biz de sektörün dönüşümüne ayak uydurarak markalı konut talebini karşılamaya yönelik Metsan Nexus projesini hayata geçirmeye karar verdik. Bundan önceki işlerimizde olduğu gibi bu projemizde de farklılaşmayı ve öncü olmayı hedefledik. Bunun için dünyaca ünlü mimar Daniel Liebeskind'la işbirliği yapuk. Amacımız mimari açıdan da ülkemize önemli bir eser kazandırmaktı. 

Markalı konut sektöründe Metsan Haziran 2014 YÜZDE 42'Sİ SATILDI Metsan Nexus projesinin lansmanını geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirdik. 6 aylık sürede projemizin yüzde 42'sinin satışını gerçekleştirdik. 



DEĞER KAZANDI 


Dairelerimizin lansmana özel metrekare fiyatları ortalama 3 bin TL olarak belirlenmişti. Şu an metrekare fiyatlar 3 bin 750 liraya ulaştı. 


2 KATINA ÇIKACAK 


Proje tamamlandığında projeyle direkt bağlantılı metro hattının faaliyete geçmesi ve projenin otel, ofis ve rezidanslardan oluşan ikinci etabının inşaatının başlamasıyla birlikte lansman döneminde 3 bin TL olan metrekare fiyatının 6 bin TL'ye yükseleceğini tahmin ediyoruz. 


YÜZDE 60 KAZANÇ 


Sadece lansman döneminde değil proje tamamlandığında bugün alım yapan yatırımcılarımıza da değer kazandıracağız. Bugün daire alanlar proje tamamlandığında en az yüzde 60 oranında kazanç sağlayacak. 





Siz de yüksek mimarsınız neden projeyi kendiniz tasarlamadınız? 


Kartal'da oluşturacağımız yeni projemizin modern bir anıt özelliğinde olmasını istedik ve bundan dolayı Daniel Libeskind'ı projenin m iman olarak seçtik. Libeskind'ın tasarladığı yapılar, mimari tasanmları ve insanların kullanımını ön planda tutan yaklaşımı sebebiyle bulundukları bölgeyi canlandıran özelliğe sahipler. 


Projenin detayları nasıl oluştu? 


Libeskind'le yaptığımız görüşmelerin ardından Kartal'da kendi arazimiz üzerinde geliştireceğimiz ilk markalı yatırımımızın karma bir proje olmasına karar verdik. İstanbul'un en hızlı gelişen ve değerlenen bölgelerinden biri olan Kartal'da, rezidans, otel, ofis, alışveriş merkezi, park ve sosyal alanlardan oluşan kapsamlı bir karma projeyle bölgeye hareket getirmek istedik. Aynı zamanda projemizi dünyaca ünlü mimara tasarlatarak dünyanın dikkatini çekecek, mimari değere sahip modern bir konsept oluşturduk. 


Projenin ismi neden Nexus olarak seçildi? 


Nexus kelimesi, Latince'de bağlan u ve buluşma noktası anlamına geliyor. Projemizi geliştirirken Metsan Nexus'un şehrin yeni buluşma noktası olmasını hedefledik ve buna göre markasını çok fazla tanımıyoruz. 


Önümüzdeki dönemde bu alanda büyüme konusunda iddialı misina? 

Planlarınız nedir? 


İnşaat alanında geçmişten gelen büyük bir birikime ve tecrübeye sahibiz. Bu tecrübeden faydalanarak, sektörün gelişiminin de gerektirdiği şekilde markalı konut alanına yöneldik. 


Markalı konut alanında Metsan Nexus ile yaptığımız çıkıştan da görüleceği gibi ileriye yönelik adından söz edilecek, sektörün gelişimini olumlu etkileyecek, iddialı işler yapmaya niyetliyiz. 


Yeni projeniz için dünyaca ünlü mimar Daniel Libeskind'le çalışma fikri nasıl oluştu ? 


Markalı ilk konut projemiz Kartal Nexus için İkiz Kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi (YVTC Ground Zeıo) bölgesinin yeniden projelendirilmesinin master plan mimarı Daniel Libeskind'la işbirliği yaptık. 


Kendisi uluslararası öneme sahip çok sayıda mimari ödül almış günümüzün en önemli birkaç mimarından biri. 

Diğer taraftan, İstanbul dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olarak sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Biz bundan sonra İstanbul'un tarihi olduğu kadar, modern yapılanyla da gündeme gelmesini istiyoruz. Bu sebeple, Daniel Libeskind'la Türkiye'de gerçekleştireceğimiz mimari hareket ettik. Projemizin sunduğu pek çok avantajı göz önünde bulundurarak insanları hayalleriyle buluşturan bir yaşam alanı yaratmayı hedeflediğimiz için Nexııs kelimesinin bize uygun olduğunu düşündük. Bunun yanında Metsan Nexus, lokasyon olarak tam bir bağlantı noktası olma özelliğine sahip. 


Metro'yla direkt bağlantımız bulunuyor. E-5'in üzerinde yer almamız, E-6 ve Sahilyolu'na yakınlığımız, Sabiha Gökçen Havaalanı ve sahil şeridindeki marinalara da kolay ulaşımımız projemizi bir bağlantı noktası olarak tanımlamamızı destekliyor. Bunların yanında hem çarşı ve meydan alanlarıyla yaratmak istediğimiz mahalle ortamı hem de Metsan Nexus sakinlerinin bir araya gelmelerine olanak sağlayan çok çeşitli sosyal alanlarımızı göz önünde bulundurursak tam anlamıyla Nexus isminin hakkını veren bir buluşma noktası olduk. 


Metsan Nexus için ne kadarlık bir yatırım öngörüyorsunuz? 

Metsan Nexus projesi için 400 milyon liralık bir yatırım öngörüyoruz. 


İnşaat başladı mı? Toplanı kaç konut olacak ve teslimler ne zaman yapılacak? 


İnşaatımıza başladık ve ilk etaptaki konutlarımızı Aralık 2015'te teslim edeceğiz. İlk etabımızda 430 konut bulunuyor. 

Daire seçenekleri nasıl? 


İlk etabımızda stüdyo, 1 + 1, 2+1, 3+1, 3+1 dubleks, 4+1 ve 5+1 tiplerinde çeşitli daire seçeneklerimiz bulunuyor. Diğer etaplaı daki konut sayısı ise şu an için kesinleşmedi. Ancak diğer etaplarla birlikte toplamda konut sayımız binin üzerine çıkacak. 


"Kaybolan mahalle kültürünü yaşatmak istiyoruz. Bunu da 5 yıldızlı otel konforunda sunacağız" diyorsunuz. 


Biraz detay verir misiniz? Mahalle kültürünü nasıl yaşatacaksınız? 


Klasik alışveriş merkezi konseptinden uzak duracağız. Ancak mahalle meydanlarında görmeye alışık olduğumu/. tipte şarküteri, market gibi mağazalardan, kafe ve restoranlardan oluşan insanların günlük ihtiyaçlarını temin edebilecekleri bir çarşı ve meydan bölümümüz olacak. Bunlar insanların alışveriş sonrası ya da iş çıkışı, oturup kahvelerini içebilecekleri, sohbet edebilecekleri sürekli canlı, hareketli, enerji dolu yerler olacak. Projemizin bu özelliğiyle de bölgenin yeni buluşma noktası içinde yer alacağız. 


Projenizde başka ne gibi farklılıklar olacak? 


Az önce bahsettiğim çarşı-meydan en önemli farklılıklarımızdan. Dünyaca ünlü mimar Libeskind'ın projeye katkısıyla Kartal gibi gelişmekte olan bir bölgede dünya mimarlık tal ihinde yeri bulunacak bir eser bırakacağız. 

Kartal'ın gelecekte Metsan Nexus ile anılacağını düşünüyoruz. Hem mimari hem de yaşam standardı olarak Kartal'ın çehresini değiştiriyor ve standartları yukarı çekiyoruz. Projedeki pek çok teras ve bahçe alanı ile yaşayanlar şehir içinde nefes almaya fırsat bulacak. Havuz, yürüyüş alanları, spor alanları, fıüıess merkezi gibi donaülar ile aktif yaşam için olanaklar sunuluyor olacak. Bunların dışında bina içinde yaşayanların konforuna yönelik olarak davet odası, sosyal hobi odası, kütüphane, dinlenme alanı, çamaşırhane gibi pek çok sosyal alana da yer verildi. Bütün bunları Metsan Nexus'u emsallerinden ayıran en önemli özellikler olarak sayabiliriz. Kısacası projemiz mimari yaklaşımı, lokasyonu ve sunduğu yaşam kalitesi ile özel bir proje. 


Projede otel ve AVM'nin işletmecileri belli oldu mu? 



Henüz işletmeciler netleşmedi. .Ancak projenin mimarı Daniel Libeskind olduğundan ve özellikle Anadolu Yakası'ndaki yatak ihtiyacından dolayı otel operatörlerinin ilgisi büyük. Şu an için görüşmelerimiz sürüyor. 


Önümüzdeki dönemde yeni projeleriniz neler olacak? Yine Kartal bölgesini mi hedefliyorsunuz yoksa başka bölgelerde de proje planlıyor musunuz? 


Şu anda mevcut projemize odaklanıyoruz. Bu projenin diğer etapları gündemimizde yer alıyor. İstanbul'un farklı bölgelerindeki yatırımlarımız için de planlamamız devam ediyor. 


Metsan olarak gayrimenkul sektöründeki gelecek hedefiniz nedir? 


Bu projede olduğu gibi önümüzdeki dönemde de İstanbul'a değer katacak simge eserleri şehrimize kazandırmaya devam eüneyi arzu ediyoruz. 


Capital Mortgage


Geri Dön