29 / 03 / 2024

Cengiz İnşaat, Hırvatistan ve Slovenya’da otoyol inşa edecek!

Cengiz İnşaat, Hırvatistan ve Slovenya’da otoyol inşa edecek!

Saraybosna’daki otoloun 20 kilometrelik kısmını 355 milyon Euro’luk yatırımla tamamlayan Cengiz İnşaat, Hırvatistan ve Slovenya’da da otoyol inşa etmeyi hedefliyor.



Cengiz İnşaat, Budapeşte’den Adriyatik Denizi’ne inen otoyolun Saraybosna’daki 20 kilometrelik kısmını 355 milyon Euro’luk yatırımla tamamladı. FirmaHırvatistan ve Slovenya’da da otoyol inşa etmeyi hedefliyor. Cengiz İnşaat Yurtdışı Projeler Direktörü Utku Gök konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Hürriyet Gazetesi'nden Burak Coşan'ın haberine göre, Gök, Saraybosna’da yaptıkları yatırımı zamanından 3 ay önce teslim ettiklerini belirterek, "Bu yolun yapımının ardından Bosna Hersek’e 6.6 milyar dolarlık yatırım geldi" dedi.


Adriyatik Denizi'ne Türk imzası

Budapeşte'den Adriyatik Denizi'ne inen otoyolun 20 kilometrelik kısmına Türk inşaat firması Cengiz İnşaat'ın imzası atıldı. Cengiz İnşaat, 100 kilometrelik otoyolun 20 kilometrelik kısmını 2014'te teslim etti. Firma yolu 355 milyon Euro yatırımla tamamladı. 


Avrupa'da yeni yollar yapacak

Cengiz İnşaat, Avrupa'da yeni yollar yapmaya hazırlanıyor. İhelelere girmeye hazırlanan firma yetkilileri, Hırvatistan ve Slovenya’da yapılacak otoyollar için ihaleye girebileceklerini, bu yüzden Bosna’da kullandıkları makineleri geri götürmediklerini belirtti.


Hafif sanayi

Cengiz İnşaat Yurtdışı Projeler Direktörü Utku Gök, Saraybosna'da bir takım açıklamalarda bulundu. Yatırımı 3 ay önce tamamladıklarını ifade eden Gök, "Avrupa’nın kuzeyi ve güneyini birbirine bağlarken doğu ve batı koridorunu da tamamlayan C-5 otoyolunun hem ekonomik hem de stratejik önemi var. Yaptığımız 20 kilometrelik yolun 5 kilometresi de tünellerden oluşuyor. Avrupa’nın en uzun tünellerinden birini inşa ettik" ifadelerini kullandı.


70 kilometre 20 yılda

Cengiz İnşaat, Avrupa'da otoyol teknolojisini kullanan ilk Türk firma. Otoyolun 70 kilometrelik kısmını 20 yılda tamamlamışlar ancak Cengiz İnşaat 20 kilometrelik kısmı 2 yılda tamamladı. Otoyol ihalelerinin 3 ayrı etaptan oluştuğunu belirten Gök, "Cengiz İnşaat olarak Bulgaristan’da yaptığımız otoyol projesi incelendikten sonra yeterlilik belgesi alan tek Türk firma olarak ihaleye katıldık. Bu ihalede Avrupa’nın dev firmalarıyla yarıştık. Üç ihaleyi de biz kazandık. 369 milyon Euro tutarındaki işi, bütçesinin altında 355 milyon Euro’ya bitirdik" şeklinde konuştu.


İş hızlı bitince kontrele geldiler

Avrupa Yatırım Bankası, Cengiz İnşaat'ın işi hızlı bitirmesine şaşırdı. Gök konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı; "Çok hızlı bir başlangıç yaptık. Yolu yapıp hak ediş istiyoruz, para geliyor. Sonra tekrar işi bitirip hak edişimizi istemeye devam ettik. Ancak gelip kontrol etmek zorunda kaldılar. Çok şaşırdılar. ‘Bu kadar hızlı devam eden bir işle karşılaşmadık’ dediler. Daha sonra Avrupalılar bizim çalışma hızımıza alıştılar ve hak edişlerimizi göndermeye devam ettiler" 


Geri Dön