28 / 03 / 2024

Çevre açısından ahşap

Çevre açısından ahşap

Gelişmiş ülkelerde çevre ve çevre sorunlarına büyük önem verilmektedir. Bunun çözümleri arasında yer alan ahşap yapılanma, Türk kültürünün en önemli parçalarından biri olmasına rağmen günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur.



Aşağıda çevre açısından ahşabın faydaları sıralanmaya çalışılmıştır:
1- 1 metre ahşap üretmek için harcanan enerji miktarı, aynı ölçüdeki beton için 6 kat, çelik için 354 kat, alüminyum için ise 1467 kat daha artarak gerekmektedir.
2- 150 metre karelik bir evin yapımında, sera etkisine yol açan karbon gazı salınım miktarı, ahşaba göre beton evde 1700 kat, çelik karkas evde ise 3500 kat daha fazladır.
3- Atmosfere salınmayıp emilen ve korunan karbon miktarı, beton ve çelikte sıfıra yakın iken ahşapta 2500 kere daha fazladır.
4- Ahşabın betona göre ısı izolasyon katsayısı 16 kat fazladır. Bu da daha az enerji tüketmemizi ve petrolden üretilen izolasyon malzemelerini daha az kullanmamızı sağlar.
5- Betona göre, 25 kattan 100 kata kadar daha az radon gazı çıkartır.
6- Yapı, fay hattının üzerinde değil ise depremde ağır hasar görme riski sıfırdır.
7- Ahşabın, nefes alan ve rutubeti emen yapısından dolayı insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi tartışılmazdır.
8- Ahşap, betonarme perdelerin yarattığı gibi bedenin kimyasal ve fiziksel yapısını etkileyen manyetik alan yaratmaz.
9- Dünyada, yangınlarda can güvenliğinin korunması açısından büyük toplantı ve spor salonlarında zorunlu çatı malzemesi olarak kullanılmaktadır.
10- Ahşap, dünyadaki yegane dönüşümlü yani, kendini yenileyebilen ve en az atık veren yapı malzemesidir.
11- Ahşabı yapı sektöründe ağırlıklı kullanan Amerika, Kanada, Finlandiya gibi ülkelerde orman alanları, tüketimin yüksek olmasına rağmen bilinçli ekim, özel ormanların oluşturulması, kontrol ve denetim mekanizmaları sayesinde her yıl % 1 ila 3 arasında büyümektedir.


Y. Mim. Çelik ERENGEZGİN'in "ÜLKEMİZDE AHŞAP NE ZAMAN HAK ETTİĞİ GÜVENE KAVUŞACAK" çalışmasından yararlanılmıştır.


Geri Dön