28 / 03 / 2024

Çevre dostu yapılarla konutlarda enerji verimliliği!

Çevre dostu yapılarla konutlarda enerji verimliliği!

5 Haziran Dünya Çevre Günü’ kapsamında açıklamalar yapan Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu: "Çevre dostu enerji verimli binalar gelecekte ülkelerin en önemli gündemi olacak” dedi.



Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ kapsamında açıklama yaptı. Açıklamasında “Gelecekte çevre dostu, enerji verimli, sürdürülebilir binalar, ülkelerin en önemli gündemi olacak. Ülkemizde tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %31 gibi büyük bir kısmı binalarda kullanılıyor. Oysa binalarda enerji verimliliğini artırıp, enerji ithalatını ve sera gazı salımını azaltarak, ekonomiye ve çevreye katkı sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Çevre dostu yapılarla konutlarda enerji verimliliğinin artırılmasının büyük öneme sahip olduğundan bahseden Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye enerjide büyük oranda dışa bağımlı. Toplam enerji tüketiminin sadece %25’i yerli kaynaklardan, %75’i doğalgaz, petrol gibi ithalata dayalı fosil yakıtlardan karşılanıyor. Ülkemizde tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %31’i ise binalarda kullanılıyor. Oysa binalarda enerji verimliliği ile enerji ithalatında %20 tasarruf sağlayabiliriz.”

Atmosfere sera gazı salımının kontrol edilmesi gerektiğinden bahseden Tayfun Küçükoğlu, “Ülkemizin sera gazı emisyonlarının düşürülmesi, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istikrar için oldukça önemli. Küresel sera gazı emisyon kaynaklarının %75’i enerji eldesi, sanayi, ulaşım, ısıtma-soğutma ve binalar nedeniyle oluşuyor. Enerji verimliliği sadece enerji maliyetini düşürmekle kalmayacak, daha büyük tehdit olan sera gazı emisyonlarını da düşürecek. Enerji üretiminden enerji tüketimine 2023 Vizyonu ile belirlenen %20 enerji tasarrufu, %38,8 yenilenebilir enerji, %20 sera gazı emisyon düşürülmesi hedefleri, sanayicilerimizin üretimleri ve ürünleri ile daha hızlı gerçekleşebilecektir” açıklamasında bulundu.

Kaynakların akılcı ve etkin kullanılmasının günümüzde büyük vir öneme sahip olduğunu söyleyen Tayfun Küçükoğlu, “Dünyada sadece son 30 yılda ormanların 5'te 1'i yok oldu. Çevreyi korumaya yönelik tedbirler, ekolojik dengeyi koruyarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etmemizde önemli rol oynayacaktır. Tüm dünyada yeşil bina ve sürdürülebilir malzemelerin kullanımına yönelik talep artıyor. Çevre dostu binalar ve akıllı kentlerin planlandığı bir süreçte inşaat malzemesi sanayisinin sorumluluğu daha da artıyor. Gelecek nesillere daha temiz ve daha sağlıklı bir çevre bırakmak adına sürdürülebilir yapılara odaklanmalı, bunun için de çevre dostu malzemeler geliştirmeye öncelik vermeliyiz. Türkiye inşaat malzemesi sanayicileri olarak, başta ülkemizdeki sürdürülebilir malzeme ihtiyacının karşılanması için inovatif ürünler geliştirmeye devam etmemiz çok önemli” diye konuştu.


Geri Dön