28 / 03 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sahil şeridini uydudan takip edecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sahil şeridini uydudan takip edecek!

Çevre Bakanlığı, sahil şeridini ihlal eden tesisleri uydudan tespit edecek. Belirleme yapıldıktan sonra mücadeleye başlanacak.



Sahil bölgelerindeki kaçak yapılaşmaya yönelik ihbarlar artarken, Kıyı Kanunu’nu ihlal eden tesis ve işletmelere yönelik denetimler artıyor. Sahil şeridini ihlal eden tesis ve iskeleler yıkılmaya başlanırken ‘Denize sıfır tesis’ diye verilen gazete ilanları da yakından takibe alındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise kıyılardaki kaçak yapıları uydu üzerinden izlemeye aldı. Yapılaşma ‘Google’ üzerinden yakından takip ediliyor. Ege Denizi ve Akdeniz’deki kıyılardaki işgalleri inceleyen Bakanlık, ilk olarak ecrimisil uygulanan yapıların peşine düştü. Kıyıların yönetilmesiyle ilgili başlatılan çalışmalar kapsamında gelişmiş ülke örnekleri de yakından inceleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığı ile ortak yürütülecek çalışması ile birlikte kıyılarda ecrimisil uygulanan yapıların kimler tarafından nasıl işletildiğine bakılacak.


Ahşap iskeleler de denetimde

Kıyılardaki sorunlu alanları yakın takibe aldıklarını ifade eden bir Bakanlık yetkilisi “Elimizde olanı gördükten sonra mücadele stratejisi oluşturacağız. Duruma göre plan yapılacak” dedi. Bu kapsamda denize kıyısı bulunan il müdürlüklerine talimat verildi. Edinilen bilgilere göre ekiplerin rapor halinde merkeze ilettikleri bilgileri Bakanlık uzmanları Google görüntüsüyle karşılaştırıyor. Kıyı Kanunu’na aykırı projeler reddedilirken, daha önce yapılmış kaçak yapıların ise yıkılması için belediyelere yönelik bildirimler başladı.


Yıkım yetkisi belediyede

Denetimlerde elde edilen sonuçların ardından kaçak yapıların yıkılması için yıkım yetkisi ellerinde olan belediyelere bildirimlerin yapıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, “Kıyıları işgal eden yapıların yıkılması görevi Bakanlıkta değil belediyelerde. Ancak öncelikli denetimi belediyelerin yapması gerekiyor. Biz birkaç belediyeye ‘mahkemelerin yıkım kararını uygulayın’ şeklinde yazı gönderdik” diye konuştu. Kıyılarda büyük otellerin denize yaptıkları ahşap iskelelerle ilgili tebliğ bulunduğuna dikkat çeken yetkililer “Tebliğe göre ahşap iskelelerin birbirine 150 metre yakın olmasıyla ilgili madde var. Otellerin buradaki şartlara dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu.


Star/Ercan Baysal


Geri Dön