29 / 03 / 2024

CFR Yapı kentsel dönüşüm danışmanlığında marka oluyor!

CFR Yapı kentsel dönüşüm danışmanlığında marka oluyor!

Colorist Şile projesini hayata geçiren CFR Yapı yaptığı kentsel dönüşüm danışmanlığıyla da adından söz ettirmeye başladı. CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan'la hem Bağdat Caddesi'ndeki yüksek kiraları hem de dönüşüm projelerini konuştuk. İşte o röportaj...




Colorist Şile projesini hayata geçiren CFR Yapı yaptığı kentsel dönüşüm danışmanlığıyla da adından söz ettirmeye başladı. CFR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Cafer İnan'la hem Bağdat Caddesi'ndeki yüksek kiraları hem de dönüşüm projelerini konuştuk. İşte o röportaj...



-Bağdat Caddesi son dönemde hem yüksek kiralar yüzünden kapanan dükkanlarla hem de kentsel dönüşüm projeleriyle gündeme geliyor. Siz de caddede ismi anılan firmalardan oldunuz. Nedir bu danışmanlık işi biraz bahseder misiniz?


Biz burda çok ciddi bir kentsel dönüşüm firması olduk. Problemli malikler müteahhitle görüşmek istediklerinde bize geliyorlar biz o binanın tüm yetkisini alıyoruz, yetkisini aldığımız binaya konsept projeyi kendimiz çiziyoruz. Diyelim 20 dairelik bir yer var ve yeni çıkacak yer de 30 daire. Biz 30 dairelik binayı çiziyoruz, hazır hale getiriyoruz ve bunu bir müteahhite satıyoruz.



-Kapsamınız sadece Bağdat Caddesi mi? Yoksa farklı bölgelerde de böyle çalışmalarınız var mı?


Sadece Bağdat Caddesi'yle sınırlı kalmadık. Ümraniye'de bir site var elimizde 400 konutluk. Maltepe Belediyesi kentsel dönüşüm firması MATAŞ'ın tüm yetkisi bizde. Bütün Maltepe bölgesini tarayacağız.



-Peki malikler size sunduğunuz bu hizmet karşılığında bir ödeme yapıyor mu?


Biz maliklerden hiçbir şekilde para almıyoruz. Diyelim ki biz o binayla altı ay uğraştık bunun karşılığında 1 lira bile almıyoruz. Firmadan alıyoruz parayı. Diyoruz ki biz sana projeyi hazır getirdik, kat malikleri hazır bugün tamam de ertesi gün notere git.



-Bağdat Caddesi'nde ada bazlı dönüşüm yapmak zor mu?


Caddede ada bazlı dönüşüm çok zor, çünkü aynı sırada yer alan binalardan biri dönüşmüş, diğeri dönüşmemiş, dönüşen binayı yıkıp ada bazlı dönüşüm yapmak zor.



-Peki siz CFR Yapı olarak kentsel dönüşüm projesi yapmayı düşünür müsünüz?


Hayır çünkü caddede şöyle bir durum var; 20-30 daireli bir binanın firmaya kazandırdığı para 3 milyon TL ama bunun için de 5 milyon TL'lik bir yatırım lazım. Bundan 5 sene önce inşaat daha bitmeden satılıyordu. Şimdi öyle değil, şimdi gücün varsa caddede yapacaksın, işin sonunda para kazanman garanti. 



-Bağdat Caddesi dönüşümle sık sık gündeme geliyor. İştah kabartan bir bölge mi?


Sıradan bir yerde 200 konutluk bi projeden kazandığınız para 6-7 milyonken Bağdat Caddesi'nde iki tane binadan bu parayı kazanıyorsunuz.



-Bağdat Caddesi'nde son durum nedir?


Şuan burada dönüşümü devam eden 350-400 tane bina var. Aktif olarak neredeyse 150 firma var. Binalar tam anlamıyla kapışılıyor diyebiliriz.



-Avrupa yakasında da danışmanlık hizmeti verecek misiniz?


Evet, zaten şu anda Kağıthane'deki Huzur Sitesi'nin yetkisi bizde. 



-Siz galiba tam bir paket işi yapıyorsunuz?

Biz,

1- Arazi istiyorsanız araziyi bulur siteyi bulur geliştiririz, onları ikna ederiz, sahada çalışırız.

2-Konseptini geliştiririz

3-Sana fizibilite çıkarırız. Biz tüm bunların dışında yapılan işi de yapı denetim firması gibi 1 yıl boyunca denetliyoruz. Malik biliyor ki biz bu firmayla anlaştığımızda, CFR bizim anahtar teslimimize kadar her şeyimizi takip ediyor. Böyle detaylı çalışan firma yok.



-Bu çalışmaların karşılığının maddi olarak alabiliyor musunuz?


Çalışmalarımızın karşılığını şuan maddi olarak çok almasak da manevi olarak alıyoruz ve marka olma yolunda ilerliyoruz. 



-Ve son olarak Bağdat Caddesi'nde dükkan kiraları düşmeye devam eder mi? Kaç yıla toparlanır cadde?


Dükkan kiraları hala yüksek. Dükkan sahipleri bir konsorsiyum oluşturmaya başladı. Fiyatları yüzde 15-20 düşürmeye başladı ama yetmedi.  Bağdat Caddesi'ndeki dönüşüm 3 yıl sonra oturur. 5. yılda anca biter. Daha dönüşecek çok bina var. 



Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com



Geri Dön