25 / 04 / 2024

Çimento sektörü iç pazarda büyümeye devam ediyor!

Çimento sektörü iç pazarda büyümeye devam ediyor!

Büyük kamu projeleri ve özel sektörün emlak yatırımlarıyla çimento sektörü iç pazarda büyümeye devam ediyor. Sektörün 2015 yılında da en az yüzde 5 büyümesi bekleniyor.



Büyük kamu projeleri ve özel sektörün emlak yatırımlarıyla çimento sektörü iç pazarda büyümeye devam ediyor. Sektörün 2015 yılında da en az yüzde 5 büyümesi bekleniyor. Ancak, Rusya’nın ekonomik krize girmesi ve Irak’ta yaşanan çatışmalar nedeniyle ihracatta düşüşün devam edebileceğine dikkat çekiliyor.


Son beş yılda yıllık ortalama yüzde 8.3 büyüyen çimento sektörü, genel makroekonomik göstergelere paralel olarak 2014 yılında daha sınırlı bir büyüme sergiledi. Sektörün 2014 yılını iç satışlarda geçen yıla göre yüzde 5.5 oranında büyüyerek yaklaşık 67 milyon ton ile kapatması öngörülüyor. Sektörün büyüme hızının düşmesinde ihracat pazarlarındaki daralma etkili oluyor. 2014 yılı toplam çimento ve klinker ihracatının yüzde 15 düşüşle 630 milyon dolara gerilemesi bekleniyor. 2013 yılı toplam ihracatı 740 milyon dolar olmuştu.


İnşaata uygun olumlu hava şartlarının etkisi ile 2014 yılma yüksek büyüme ile başlayan sektörde büyüme hızı, özellikle ikinci çeyrekten itibaren yavaşladı. Yılın ilk 9 aylık kesinleşen rakamlanna göre, yurtiçi çimento tüketimi 2013 yılı aynı dönemine oranla yüzde 4.9 büyüdü. Aynı dönemde toplam üretim 53.8 milyon ton, iç satış 47.9 milyon ton ve ihracat 5.9 milyon ton olarak gerçekleşti.  Çimento ve klinker ihracatında ise yüzde 19,7 lik bir daralma kaydedildi. 2014 ekim ayı sonu verilerine göre toplam ihracat (çimento + klinker) tutan yaklaşık 540 milyon dolar oldu.



YÜZDE 5 BÜYÜMEYE DEVAM...

Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda devam eden ve yeni başlayacak kamu ve özel sektör yatırımlarıyla çimento sektöründe büyümenin 2015 yılında da devam edeceği öngörülüyor. Sektörün büyüme dinamiklerini ise kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeniden inşa edilen konut yatırımları, 3’üncü havaalanı, 3’üncü köprü, İzmit Körfezi geçeşi ve  İzmir  otoyolu, hızlı tren, metro, otoyol gibi altyapı projeleri, Türkiye’nin enerji bağımlığını azaltmaya hedefleyen HES, RES gibi enerji yatırımları oluşturuyor. Genel beklenti sektörün 2015 yılında da en az yüzde 5 oranında büyüyeceği yönünde ağırlık kazanıyor.



Dünya Türkiye Ekonomisi Dergisi 


Geri Dön