24 / 04 / 2024

Çin, Kırgızistan'da enerji alanında yatırım yapacak!

Çin, Kırgızistan'da enerji alanında yatırım yapacak!

Kırgızistan ile Çin arasında elektrik iletim hattı inşaatı için 350 milyon dolarlık yatırımı öngören bir protokol imzalandı



Kırgızistan ile Çin arasında, Kırgızistan'ın güneyinde üretilen elektriği ülkenin kuzeyine verecek elektrik iletim hattı inşaatı için 350 milyon dolarlık yatırımı öngören bir protokol imzalandı.

Kırgızistan Devlet Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Devlet Başkanlığına bağlı İnovasyon, Yatırım ve Kalkınma Merkez Ajansı Başkanı Maksim Bakiyev ilk yurt dışı ziyaretini Çin'e yaptığını ve buradaki temasları çerçevesinde, Çin'in en büyük firması TBEA yetkilileriyle bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, iki ülkenin ilgili kurumları arasında, inşaatı 2011 yılında başlaması öngörülen ve Kırgızistan'ın güneyinde üretilen elektriği ülkenin kuzeyine verecek "Datka-Kemin 500 Kilovat" adlı elektrik iletim hattı inşaatı
için 350 milyon dolarlık yatırımı öngören bir protokol imzalandığı ifade edildi.

Kırgızistan'da bugün üretilen elektrik enerjisini ülkenin kuzeyine, komşu Özbekistan ve Kazakistan toprakları üzerindeki elektrik iletim hatları üzerinden veriyor.

Kırgızistan yönetimi, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen bu iletim hatlarını ülkenin enerji güvenliği açısından güvenli görmüyor.

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, geçen yıl kamu yönetiminde başlattığı geniş çaplı reform kapsamında, Devlet Başkanlığı İdaresini Devlet Başkanlığı Enstitüsüne dönüştürmüş ve buna bağlı Inovasyon, Yatırım ve Kalkınma Merkez Ajansı kurmuştu.

Devlet Başkanı Bakiyev, oğlu Maksim Bakiyev'i söz konusu ajansın başına getirerek, ülkedeki, milli ekonominin kalkınma stratejisini belirlemesine, iş sektörünün kalkınmasına ve iş verenlere destek olmasına, yerli ve yabancı yatırımı çekmesine izin vermişti.
AA


Geri Dön