27 / 04 / 2024

Çin’den bankalara emlak sektörüyle işbirliği çağrısı!

Çin’den bankalara emlak sektörüyle işbirliği çağrısı!

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından; finans kuruluşlarından, hızlıca soğuyan konut piyasasına istikrar sağlama ve bazı konut alıcılarının haklarını koruma konularında yerel yönetimlere yardımcı olmalarını talep etti.



Çin, finans kuruluşlarından hızlıca soğuyan konut piyasasına istikrar sağlama ve bazı konut alıcılarının haklarını koruma konularında yerel yönetimlere yardımcı olmalarını talep etti. Bloomberg HT'de yer alan habere göre; bu adım, yetkililerin China Evergrande Group’un borç krizinin etkilerinden endişelendiklerinin diğer bir işareti şeklinde belirtiliyor.

Çin’den bankalara emlak sektörüyle işbirliği çağrısı!

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından Çarşamba günü gerçekleştirilen açıklamada, PBOC Başkanı Yi Gang başkanlığında yapılan bir toplantıda, yetkililer finans kuruluşlarından “gayrimenkul piyasasının istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sürdürmede ve konut alıcılarının meşru haklarını ve çıkarlarını korumada” yerel yönetimlerle işbirliği yapmalarını talep ettiği belirtildi.

Açıklamada, ülkenin bankacılık ve menkul kıymet düzenleyici kuruluşlarından yetkililerin, konut bakanlığının ve 24 bankadan üst düzey yöneticinin de katılım gösterdiği toplantıda ayrıca "arazi fiyatları, konut fiyatları ve beklentilere istikrar kazandırma amacı ile gayrimenkul finansmanının sağduyulu yönetim sisteminin doğru bir şekilde kavranması ve zorlanması" çağrısının yapıldığına da vurgu yapıldı. 

Bu açıklama, PBOC’nin iki gün önce “sağlıklı bir emlak piyasası” sağlama ve konut alıcılarının haklarını korumaya ilişkin taahhüdünün biry inelemesiydi. Zira zor duruma düşen emlak devi Evergrande batmanın eşiğine geldi ve bu durumdan konutlarının bitirilmesini bekleyen 1,5 milyon alıcının olumsuz etkilenebileceği biliniyor.

Çin’den bankalara emlak sektörüyle işbirliği çağrısı!

Citigroup Inc., geçtiğimiz sene sonu itibarıyla Çin’in bankacılık sistemi varlıklarının yaklaşık yüzde 41’inin emlak sektörüyle ya doğrudan ya da dolaylı ilişkide bulunduğunu ve fiyatlardaki herhangi bir düşüşün bankaların varlık kalitesinde olumsuz etki yaratabileceğinin altını çizdi. Çin bankalarının 50.8 trilyon yuan (7.9 trilyon dolar) tutarında geri ödenmemiş kredisi mevcut.

Evergrande hisselerini 1.5 milyar dolara sattı!

Çinli gayrimenkul şirketi Fantasia'nın notu düştü!


Geri Dön