26 / 04 / 2024

Evergrande hisselerini 1.5 milyar dolara sattı!

Evergrande hisselerini 1.5 milyar dolara sattı!

Çin'in en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri olan Evergrande, hisselerini 1.5 milyar dolara varlık yönetim şirketine sattı.



Tüm dünyanın yakından izlediği  Çin'in en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri olan Evergrande ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Hürriyet'te yer alan habere göre; Çin devletinin kontrolündeki varlık yönetim şirketi Shenyang Shengjing Financial Investment Group, Evergrande Group'un Shengjing Bank'taki yüzde 19,93'lük payını 9,99 milyar yuan karşılığında aldı. 

Şirket, Evergrande'nin ana kreditörlerinden biri olma özelliğine sahip. Evergrande'nin varlıklarının kamu şirketleri tarafından satın alınmaya başlanması ile beraber Evergrande Group hisseleri sert çıktı ve yüzde 15 değerlendi.

EVERGRANDE NİÇİN ZOR DURUMDA 

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in en büyük şirketleri arasında yer alabilmek için Evergrande agresif bir şekilde büyüme gerçekleştirdi. 300 milyar Dolar borçlanan şirket şimdi faiz ve borç 300 milyar Dolar borçlanan şirket şimdi faiz ve borç ödemelerinde zorluk çekiyor. Geçen hafta Perşembe günü bonolarının 84 milyon dolarlık faiz ödemesini gerçekleştirmesi gerekiyordu; şirketin notu ise halihazırda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından düşürüldü. 

Bu belirsizlik şirketin hisselerinin bu sene yüzde 85 değer kaybetmesine neden oldu bu da Çin'de ve dünyanın geri kalanında finansal piyasaları zorlaştırdı. 

Evergrande hisselerini 1.5 milyar dolara sattı!

EVERGRANDE'NİN İFLASININ ANLAMI NE? 

Şirketteki sorunlar Çin'e ve dünyanın geri kalanını da etkileyebilir. Çin'de çoğu kişi henüz projeler başlamamışken Evergrande'den gayrimenkul satın aldı.

Ödenen depozitoların çoğu geri alınmayabilir. Henan bölgesinde yer alan Luoyang'da bir ev satın alan Fan Wanting, Reuters Haber ajansına yaptığı açıklamada şirketin ülkenin dört bir yanında projesi olduğunu gördükleri için gayrimenkul satın aldıklarını söyleyerek endişeli olduklarını vurguladı:

"Bu parayı zor koşullarda kazandık. Hükümetin ortaya çıkıp bir güvence vermesini tabii ki bekliyoruz. Halen aylık ödemelerimizi yapmak durumundayız. Çocuklarımız bu bölgede okula gidiyor. Gençlerimiz üzerindeki baskı da çok büyük. İnşaatın bir an önce başlamasını ve evimize bir an önce kavuşabilmeyi bekliyoruz." Diğer yandan Evergrande ile iş yapan çok sayıda şirket var. Bu şirketlerin bazıları zora girebilir, bazıları da iflas edebilir.

Çin'in gayrimenkul devi iflas ederse piyasalar nasıl etkilenir?

Evergrande krizinde kritik süreç başladı!


Geri Dön