25 / 04 / 2024

Çinliler 'vatandaşlık' veren emlak için geliyor!

Çinliler 'vatandaşlık' veren emlak için geliyor!

250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verilmesi Çinlileri de Türkiye’ye çekti.



250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık verilmesi Çinlileri de Türkiye’ye çekti.

Geçen yılın Eylül ayından itibaren 250 bin dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilmesi başta Çinliler olmak üzere Uzakdoğuluları da Türkiye pazarına çekti. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; bu zamana kadar Ortadoğuluların vatandaşlık amaçlı yoğun alım yaptığı Türkiye gayrimenkul pazarına Çinliler de girdi.

TÜİK verilerine göre, Çinliler, üç yıl öncesinde Türkiye’den en fazla gayrimenkul alımı yapan 10 ülke sırasına girerken bir sonraki yıllarda alımları azalttı. Vatandaşlıkla birlikte geriye dönen Çinlilerin alımları 2019 yılı itibariyle yeniden artmaya başladı. 

Çinlilerin Türkiye’ye yaptıkları tüm gayrimenkul cinsinden yatırımlar değerlendirildiğinde, toplam hisse olarak belirlenen yüz ölçümü 2018 yılında 34. sıradayken, 2019 yılında 23. sıraya yükseldi. Çinlilerin tüm gayrimenkul cinsinden bağımsız bölüm adedinde gayrimenkul edinimleri değerlendirildiğinde ise, 2019 yılında 10 bin 762 metrekare yüz ölçümüne sahip 155 adet bağımsız bölüm edinilirken, 2018 yılında 4 bin 818 metrekare yüz ölçümüne sahip 83 adet bağımsız bölüm edinildi. Bağımsız bölüm özelinde bakıldığında daha çok küçük metrekareli bağımsız bölümleri tercih ettikleri belirleniyor.

AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA EN UYGUN ŞARTLARI SUNUYOR

Türkiye’nin AB’ye yakın ülkeleri arasında en uygun koşullarda vatandaşlık sunması ve kaliteli yapı stoğunu uygun fiyata satışının yapılması Çinlileri dönüştürdü.

 Çinliler vatandaşlık veren emlak için geliyor!

Çinlilerin Türkiye pazarına olan ilgisi hakkında konuşan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, birkaç aydır Çinlilerin Türk gayrimenkulleriyle ilgilenmeye başladıklarını belirtti. Durbakayım “Biz de Çinli ajanslarla görüşmeye başladık. Yakında projelerimize tur düzenlemeye başlayacaklar” diye konuştu. Bu kapsamda bir nüfusunun Türkiye’ye eğilmesinin ise çok güzel bir gelişme olarak belirten Durbakayım, “AB’ye yakın ülkeler arasında şu anda en uygun şartlarda vatandaşlık sunan ülke Türkiye oldu. Eskiden Karadağ’ın vatandaşlığı ucuzdu. Ancak şimdi onlar da şartları ağırlaştırdılar. Dolayısıyla Avrupa’daki en uygun vatandaşlık imkanlarını biz sunuyoruz” dedi.

İLGİLERİ İSTANBUL SINIRLARINI AŞTI

 Çinliler vatandaşlık veren emlak için geliyor!

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de Çinlilerin artan ilgisini gördüklerini söyleyerek “Sadece İstanbul’a değil, İstanbul dışındaki illerde de vatandaşlık amaçlı konut ve ticari gayrimenkul alımına geçtiğini görüyoruz. Bu ilgi artacak gibi de görünüyor” ifadelerini kullandı. Çin gibi büyük pazarda varlıklı insan sayısının da yüksek olduğunu sözlerine ekleyen Yetgin şu ifadeleri kullandı:

“Bu Pazar hareketleniyor. 1.7 milyarlık bir nüfusun yüzde 3 ila 5’inin geldiğini düşünürsek bu bile çok büyük bir hacim.”

Türkiye’nin kültürel zenginlik olarak da Çinlilere uygun fırsatlarla sunmasının da Türkiye’yi cazip kıldığını belirten Yetgin, Çinlilerin yanı sıra aynı zamanda Türkiye’den son dönemde vatandaşlık amaçlı alımlarını artıranlar arasında İranlıların da dikkat çektiğini kaydetti. Yetgin, Türkiye’nin coğrafi konumun yanında sosyal hayatı, son yıllarda yakalanan istikrar ortamı ve fiyatların uygun olmasının yabancının Türkiye’ye geldiğini söyledi. Yetgin, “Bu fiyatlara bu özellikteki konutları Avrupa ülkelerinde bulmak mümkün değil. Oralarda benzer projeler için 5-10 katı fayatlar telaffuz ediliyor” şeklinde konuştu.

VATANDAŞLIK LİSTELERİNE GİRDİ

DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı ise gelişmeler hakkında konuştu. Çin’in her yıl dünyaya 170 milyon turist gönderen bir ülke olduğunu kaydeden Kolbaşı, Çinlilerin vatandaşlık amaçlı gayrimenkul alımlarını yoğun olarak Kanada, Avustralya, Singapur ve Hong Kong gibi ülkelerde yaptıklarını kaydetti. Bu ülkelerin çifte pasaport imkanı sunmasının bu ülkeleri cazip olduğunu söyleyen Kolbaşı, “Şimdi Türkiye de listeye girmeye başladı. Çin’den İstanbul’a her gün 6 farklı şehirden direk uçak seferleri yapılıyor. Yakın zamanda bu seferler 7 şehirden yapılmaya başlanacak” dedi.

Bu gibi noktaların Türkiye’yi cazip kıldığını söyleyen Kolbaşı, Türkiye’de bulunan gayrimenkul firmalarının projelerini Çinlilere tanıtmak için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Kolbaşı, 2019’da başlayan bu çalışmalarla hem sağlık hem de Türkiye’deki vatandaşlık fırsatları hakkında konuştu.

Yabancı emekliler, otelde tatil yerine konut alıyor!


Geri Dön