19 / 04 / 2024

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi açılıyor

Çoban Mustafa Paşa Külliyesi açılıyor

Mimar Sinan'ın önemli eserleri arasında yer alan Gebze'deki Çoban Mustafa Paşa Külliyesi yarın açılacak. Sinan'ın 1522 yılında yaptığı külliyede, restorasyon çalışmaları 1 yıl önce başlatılmıştı.



Mimar Sinan'ın önemli eserleri arasında yer alan Gebze'deki Çoban Mustafa Paşa Külliyesi yarın açılacak.


Sinan'ın 1522 yılında Gebze'ye kazandırdığı külliyede, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından 1 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, son zamanlarda büyük çaplı restorasyon yaptıklarını belirterek, bu külliyenin restorasyonunun da genel olarak ele alındığını söyledi.


"Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün elindeki İstanbul'dan Anadolu'ya doğru gidişte alanındaki en büyük yapı" diyen Ertem, külliyenin restorasyonunun başarıyla gerçekleştirildiğini dile getirdi.


Külliyenin açılışının yarın yapılacağını ifade eden Ertem, açılışa Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katılmasının beklendiğini sözlerine ekledi.


 


- Restorasyonda, o dönemlerde yapılan özel karışım çamur kullanıldı


Cami, han, tabhane, imaret, medrese, kütüphane, hamam ve türbeden meydana gelen Çoban Mustafa Paşa Külliyesi'nde restorasyon çalışmalarında o dönemlerde yapılan özel karışım çamur kullanılırken, eskiyen cami avlusu Ankara'dan getirilen andezit taşıyla kaplandı. Desenleri de özel boyalarla kalem yöntemiyle aslına uygun olarak yeniden çizilen külliyede yangına karşı otomatik söndürme sistemini de kuruldu.


Buradaki caminin Mustafa Paşa Mısır'a vali olarak atandığında yapımın sürdüğü biliniyor. Paşa, Mısır bezemelerinden etkilenerek cami için taşınabilir parçaları Kahire'de yaptırırken, Darıca iskelesinden Gebze'ye ulaştırılan süsleme ögeleri Mısırlı ustalar tarafından yerlerine yerleştirilmiş.


Kare planlı, üzeri dört sütunun taşıdığı 24 metre yüksekliğindeki geniş bir kubbeyle örtülü caminin duvarları taş zemin üzerine kesme taş ve muntazam tuğlalarla örülmüş. Ayrıca caminin çevresi 2,5 metre yüksekliğinde oldukça kalın duvarlarla çevrili. Her cephesinde bir olmak üzere, dört giriş kapısı olan caminin mihrap ve duvarları küfi yazılarla süslenerek, renk düzeni görkemli Türk çinileriyle sağlanmış.


AA




Geri Dön