20 / 04 / 2024

Çok bloklu sitelerde yönetici nasıl seçilir?

Çok bloklu sitelerde yönetici nasıl seçilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Sitemiz tek parsel üzerinde 40’ar daireli 6 blok. Ancak yönetim sanki tek blok yönetimi. Bu durumda da yönetici seçimi için yeterli nisabı bulamıyoruz. Bizim yönetimimizi toplu yapıya göre düzenlememiz gerekmiyor mu?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Sitemiz tek parsel üzerinde 40’ar daireli 6 blok. Ancak yönetim sanki tek blok yönetimi. Bu durumda da yönetici seçimi için yeterli nisabı bulamıyoruz. Bizim yönetimimizi toplu yapıya göre düzenlememiz gerekmiyor mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Çok bloklu sitelerde yönetici nasıl seçilir?

Sitemiz tek parsel üzerinde 40’ar daireli 6 blok. Ancak yönetim sanki tek blok yönetimi. Bu durumda da yönetici seçimi için yeterli nisabı bulamıyoruz. Bizim yönetimimizi toplu yapıya göre düzenlememiz gerekmiyor mu?

H.A.

★ ★ ★ ★ ★

Yönetici konusunda sistem şöyle: Her blok için kendi içlerinde yönetici seçimi yapılması gerekir. Zira her bloğun kendi probleminin blok yöneticisi tarafından giderilmesi gerekecektir.

Aksi halde problem yaşanır. Örneğin bir bloğun çatısı onarılacaksa diğer blok malikleri kendilerini ilgilendirmediği için katılmak istemeyecektir. Dolayısıyla o bloğun onarımı için o blokta gerekli para toplanacak, yine o bloğun yöneticisi gerekli onarımı yapacaktır. Yani blok yöneticileri blokla ilgilenecek, site yöneticileri ise sitenin problemleri ile ilgilenecektir.

★ ★ ★ ★ ★

Geleyim seçime. Yönetici sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir. Ancak inanın bunca senelik meslek hayatımda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilmiş yöneticiyi parmakla sayılacak kadar az gördüm.

Yönetici büyük çoğunlukla basit nisapla seçilir. Ancak neyse ki binaların çıkmaza girmemesi için bu seçim, bir gün mahkemece iptal edilene kadar geçerli kabul edilir. Mahkemece iptal edilince de karar geri yürümez.

O tarihe kadar yapılan faaliyet geçerli kabul edilir. Muhtelif parseller üzerine kurulu sitelerde toplu yapıya geçilmediği hallerde eski yönetim planı yok kabul edilir, bu nedenle de kat mülkiyeti uygulanmaz, yasaların genel hükümleri uygulanır.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak sizin sitenin bir parsel üzerine kurulu olması nedeni ile benzer nitelikli bir yönetim planı ile yönetildiğinden eldeki yönetim planını yok kabul etmeyiz, tatbiki gerekir. Bu nedenle yönetim planıyla ilgili bir probleminiz olacağını zannetmiyorum. Yani önemli problem tek parsel üzerine kurulu siteler değil, muhtelif parseller üzerine kurulu sitelerde.


Geri Dön