27 / 04 / 2024

Çorum'a 60 adet rüzgar türbini kurulacak!

Çorum'a 60 adet rüzgar türbini kurulacak!

Çorum Valisi Mustafa Toprak rüzgar enerjisi elde etmek için 60 adet rüzgar türbininin kurulacağını bildirdi



Çorum Valisi Mustafa Toprak, Mecitözü ilçesi Alören köyü Koğulanınkaya mevkisine rüzgar enerjisi elde etmek için 60 adet rüzgar türbininin kurulacağını bildirdi.

Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de dolayısıyla ilimizde, sanayi ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte artan çevre kirliliği ve insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirilme gayretleri ve çarelerinin araştırılması aralıksız sürdürüldüğünü söyledi.

Bu bağlamda Mecitözü ilçesi Alören köyü Koğulanınkaya mevkisinin rüzgar enerjisi elde etmek için en uygun alan olarak seçildiğini belirten Vali Toprak, RSH Enerji A.Ş tarafından her birisinin kurulu gücü 0.75 MW olan toplam 60 adet rüzgar türbinin toplam gücü 45 MW olmak üzere proje sahası 24.90 km2 (2490 ha.) olarak tespit edildiğini bildirdi.

Proje ile yıllık ortalama 144.870,6 kWh/yıl elektrik enerjisi üretileceğini ifade eden Vali Toprak, şunları kaydetti:

"Üretilecek elektrik enerjisi 154 Kv'luk Çorum I/II trafo merkezinin orta gerilim barası üzerinden Ulusal Elektrik Sistemine aktarılacaktır. İnşaat öncesi dönemi 16 ay, inşaat dönemi 24 ay olmak üzere proje süresi toplam 40 ay olup, ömrü 49 yıldır. Yüklenici firmadan alınan bilgide, proje işlemlerinin tamamlanması halinde yapım çalışmalarına yaz aylarında başlanacağı anlaşılmıştır.

Rüzgar Enerji Santralinin yerleşim yerine uzaklığı 44 numaralı türbin 890 metre güneyinde Alören Köyü, 1 numaralı türbin 1580 metre güneydoğusunda Beyözü Köyü, 43 numaralı türbin 2930 metre güneybatısında Elvançelebi Köyü, 48 numaralı türbin 2340 metre kuzeybatısında Eskice Köyü, 6 numaralı türbin 1200 metre
güneydoğusunda Elmapınar Köyü yer almaktadır."

Vali Toprak, Alören Rüzgar Enerji santrali için Enerji Piyasası Denetleme Kurumundan üretim lisansı, TEİAŞ Genel Müdürlüğünden bağlantı anlaşması, Çorum Orman İşletme Müdürlüğü, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğünden alınan izinlerden sonra Valilik tarafından 28 Aralık 2009'da "Çevresel Değerlendirmesi gerekli Değildir" kararının verildiğini bildirdi.
AA


Geri Dön