18 / 04 / 2024

Çorum'daki Ulu Cami ibadete açılıyor!

Çorum'daki Ulu Cami ibadete açılıyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu tamamlanan, geçmişi 18'inci yüzyıla dayanan Ulu Cami, yeniden ibadete açılıyor.



Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon çalışmaları tamamlanan, tarihi 18'inci yüzyıla dayanan Çorum'daki Ulu Cami, 4 Kasım Cuma günü yeniden ibadete açılacak.


Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Sungurlu ilçesinde bulunan ve "korunması gereken kültür varlığı" olarak tescillenen caminin restorasyonuna 12 Aralık 2014'te başlandığı hatırlatıldı.


Geçmişi 18'inci yüzyıla uzanan Mehmet Sungur Bey tarafından yaptırılan Ulu Cami'nin restorasyon çalışmalarında, yapının özgün haline uygun olmayan, sonradan eklenen bölümleri ile bahçedeki betonarme şadırvan kaldırıldı.


Camide son cemaat bölümü de açık hale getirilirken, yapının "harim" kısmındaki çimento sıvalar ile sonradan eklenen kalem işi süslemeler de kurul izniyle kaldırıldı. Ayrıca ahşap minber, mahfil ve mihraptaki orijinal kalem işi süslemeler projeye uygun olarak yenilenirken, çevre düzenlemesi ile avluya yeni bir ahşap şadırvan yapıldı.


- 1 milyon 300 bin lira harcandı

Açıklamada, orijinaline en yakın şekilde onarılan tarihi caminin 30 Eylül 2016'da tamamlanan restorasyonu için yaklaşık 1 milyon 300 bin lira harcandığı kaydedildi.


Sunguroğlu Vakfı'na ait olan Ulu Cami'nin 4 Kasım Cuma günü yeniden ibadete açılacağı bildirilen açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünce son 13 yılda il ve bölge ayırımı yapılmaksızın 4 bin 500 vakıf eserinin restore edildiği belirtildi.


AA


Geri Dön