26 / 04 / 2024

Çorum’daki Veli Paşa Hanı restore ediliyor!

Çorum’daki Veli Paşa Hanı restore ediliyor!

Çorum'da, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen 154 yıllık Veli Paşa Hanı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.



Çorum'da, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen ve günümüzde çok az örneği bulunan 154 yıllık tarihi Veli Paşa Hanı'nda onarım çalışmaları sürüyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 1865'te  Yozgat Beylerbeyi Veli Paşa tarafından Çepni Mahallesi'nde inşa edilen tarihi han uzun zaman "Anadolu Oteli" olarak kullanıldı.

Bin metrekarelik alanda bulunan iki katlı han, bitişinde bulunan 35 odalı otel kısmıyla 1914 yılında çıkan yangında büyük hasara uğradı.

Yeniden inşa edilerek bugünkü haline gelen yapı, bu zaman içerisinde mülk sahipleri tarafından market ve depo olarak kullanıldı. Geçtiğimiz yıl Çorum Belediyesi tarihi hanı turizme kazandırmak için 35 yıllığına kiraladı. 

Çorum Belediyesinin, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının (OKA) mali desteğiyle başlattığı yaklaşık 6 milyon lira bütçeli restorasyon projesinin kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Süslemeleri, işçiliği, mimari ve inşaat mühendisliği açısından özel bir eser olarak değerlendirilen tarihi handa 1,5 yıldır devam eden restorasyon çalışmalarında bağdadi ve tavan işlemleri sona erdi.

Restorasyon çalışmaları tamamlandığında  yapılış amacına uygun olarak restoran ve otel olarak kullanılması hedeflenen tarihi hanın zemin ve dış cephe bölümlerinde onarım çalışmaları devam ediyor. 

Devam eden çalışmaları ziyarette bulunan  Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, tarihi hanı ziyaret ederek yetkililerden restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ziyaretin ardından gazetelere açıklama yapan Aşgın; "Restorasyonda bezemelerin yerleştirilmesi aşamasına gelindi. Ülkemizde nadir rastlanan bezemeleri yaşatacağız. 'Ya Allah', 'Kelime-i Tevhid', 'Bismillah' gibi ifadelerin yer aldığı bezemeleri aslına uygun olarak yerlerine monte ettik. Osmanlı evlerinin duvarlarında hem evi belalardan korumak hem de yaşayanlara nasihat etmek amacıyla hat levhaları asılırmış. Bu levhalar bezeme olarak adlandırılmış. Bunlar zarafetiyle aynı zamanda yapılara estetik hava katardı. Biz de Veli Paşa Hanı'ndaki bezemeleri aslına uygun olarak yerlerine yerleştirdik." ifadelerini kullandı. 


 Tarihi Çorum Kalesi içindeki metruk yapılar yıkılıyor!
 


Geri Dön