28 / 03 / 2024

Tarihi Çorum Kalesi içindeki metruk yapılar yıkılıyor!

Tarihi Çorum Kalesi içindeki metruk yapılar yıkılıyor!

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan Kılıç Arslan tarafından 11'inci yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen Çorum Kalesi içinde yer alan metruk yapıların yıkımına başlandı.



Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Sultan Kılıç Arslan tarafından 11'inci yüzyılda yaptırıldığı tahmin edilen Çorum Kalesi içindeki metruk yapıların yıkım çalışmaları başlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Çorum Belediyesi tarafından 2010'da başlatılan "Çorum Kalesi Restorasyon Projesi" kapsamında kale içinde bulunan bir cami, 3 tescilli bina ve 39 metruk yapı olmak üzere 42 hane kamulaştırıldı.  Ankara  2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün izniyle kale içindeki 4 parseldeki yapıların geçen sene aralık ayında yıkılmasından sonra kalan yapıların da yıkımına izin verildi. 

10 senedir boş kaldığı için metruk hale gelen evlerin yıkım çalışmalarına törenle başlandı. Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın gerçekleştirilen törende Çorum Kalesi'nin kent merkezinin en önemli cazibe merkezine dönüşeceğini belirtti. Çorum Kalesi'nin, Türklerin Anadolu'ya girişinden hemen sonra yapılan ilk kalelerden olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Aşgın, "Burası sıradan bir kale değil. Bin yıllık geçmişi olan bir kale. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bu kaleden bahsediliyor. 80 metreye 80 metre ebadında, 2,40 metre duvar kalındığına ve 7,35 metre yüksekliğe sahip muazzam bir kale. Kalemizin proje süreci 10 yıldır devam ediyor. Şimdi yıkım çalışmalarına başlıyoruz ve birkaç gün içerisinde tamamlanmış olacak. Yıkmak için yıkmıyoruz, yapmak için, ihya etmek için yıkıyoruz." dedi.

Restorasyonun iki aşamada yapılacağını öncelikle surların, daha sonra da sur içindeki tarihi yapıların onarılacağını dile getiren Aşgın, şöyle konuştu: "Surların restorasyon proje ihalesini 16 Temmuz'da yapacağız. Kale içini de Çorumluların gururla bahsedeceği, dışarıdan gelen misafirin öncelikle görmek isteyeceği bir alana dönüştüreceğiz. İçerideki 3 tescilli varlıktan biri yöresel yemeklerin hazırlanacağı restoran olacak. Bunun yanı sıra içeride bir bebek kütüphanesi, sanat galerisi, konservatuvar gibi sosyal yapılar olacak. Kaleden Saat Kulesi'ne kadar tarihi bir sokak inşa edip şehrin ruhuna ruh katacağız."

Konuşmalardan sonra kale içindeki metruk yapıların yıkımına başlandı.
 


Geri Dön