26 / 04 / 2024

Çukurova Havalimanı için yabancı firmalarla görüşülüyor!

Çukurova Havalimanı için yabancı firmalarla görüşülüyor!

Yıllık 30 milyon yolcu kapasitesiyle tamamlandığında Türkiye'nin en büyük havalimanlarından biri olması beklenen Çukurova Havalimanı'nı inşa eden Koçoğlu İnşaat iflas erteleme istedi...



Koçoğlu, Çukurova Havalimanı için yabancı firmalarla görüşüyor Yıllık 30 milyon yolcu kapasitesiyle tamamlandığında Türkiye'nin en büyük havalimanlarından biri olması beklenen Çukurova Havalimam'm inşa eden Koçoğlu İnşaat iflas erteleme istedi. Havalimanı projesinde yabancı ortak arayışına giren Koçoğlu İnşaat, uluslararası birçok firmayla görüşmelerini sürdürüyor. 

Görüşmelerin ardından DHMİ nihai kararı verecek. 

Türkiye'nin ikinci en büyük havalimanı olması beklenen Çukurova Havalimam'nı inşa eden Koçoğlu İnşaat iflas erteleme istedi. Bugüne kadar üstlendiği proj elerin değeri 4.5 milyar lirayı aşan Koçoğlu'nun, havalimanı projesi için yabancı 3-4 şirket ile ortaklık görüşmeleri yürüttüğü öğrenildi. 357 milyon euro bedelle Çukurova Havalimanı projesini 'yap-işlet-devret' modeli ile üstlenen Koçoğlu İnşaat, yaşadığı mali sıkıntıyı aşamaymca  Ankara  11. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iflas erteleme talebi ile başvurdu. 

Koçoğlu İnşaat'm devam eden projeleri şöyle: Çukurova Havalimanı (347 milyon euro), İsparta Kara Havacılık Okulu inşaatı (149.7 milyon TL), Sabuncabeli Tüneli inşaatı (75 milyon dolar), Afyon Çay Barajı inşaatı (83.5 milyon TL), Çanakkale-BigaTaşoluk Sulama işi (53.6 milyon TL), Çorum Obruk Dutludere Sulama işi (39.8 milyon TL), Karaçam-Pamukova 2. Hat Demiryolu işi (32.6 milyon TL), Gökbel Barajı inşaatı (27.6 milyon TL), Ayvalık Belediyesi (Balıkesir) arıtma tesisi (15.6 milyon TL), Uzundere IIHES projesi inşaatı (11.4 milyon TL). 

DHMİ'den üst düzey bir yetkili, Koçoğlu İnşaat'm uzun zamandır hisselerini devretmeyi planladığını belirterek, 5 ortağı bulunan Çukurova Yatırım ve Yapım AŞ'nin havalimanının yapımına devam ettiğini söyledi. Yalnızca ortaklıkta bir değişiklik yaşanacağını kaydeden yetküi, hisse devri için uluslararası birkaç firmayla görüşüldüğünü, buna DHMİ'nin kararvereceğini aktardı. 

Elvan: Proje olmazsa olmazlarımızın başında Öte yandan dün AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Lütfı Elvan, konuyla ügili şunları söyledi: "Bu işi alan firmanın finansal sıkıntüarı var ve bazı yabancı firmalarla görüşme içerisinde. DHMİ'ye ortak alımı teklifinde bulundular, DHMİ de bunu değerlendiriyor.

Yüzde 20'lik bir gerçekleşme söz konusu. 2-3 ay gibi bir zaman kaybımız oldu ama bunu kapatacağız. 

Çukurova Havaalanı, bizim olmazsa olmazlarımızın başında gelen bir yatırım."


Dünya


Geri Dön