29 / 03 / 2024

Çukurova Havalimanı için 2.3 milyar TL'lik yatırım teşvik belgesi!

Çukurova Havalimanı için 2.3 milyar TL'lik yatırım teşvik belgesi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Nisan 2021'e ait yatırım teşvik belgelerinin olduğu liste Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında açıklandı. Nisan 2021'in en yüksek bedelli teşvik belgesi Mersin ilinde hayata geçirilecek olan Çukurova Havalimanı için verildi. 



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Nisan 2021'e ait yatırım teşvik belgelerinin olduğu liste Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında açıklandı.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; yayınlanan verilerde, Nisan 2021'de 1189 yatırım teşvik belgesi verildiği belirtildi. Belge alan projelerin yatırım bedeli 20.6 milyar Türk Lirası olarak açıklandı.

Nisan 2021'in en yüksek bedelli teşvik belgesi Mersin ilinde hayata geçirilecek olan Çukurova Havalimanı için verildi. 

Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği A.Ş'ye 2 milyar 305 milyon Türk Lirası yatırımı için teşvik belgesi verildi. Toplam bin kişilik istihdam sağlanmasını planlayan şirket, yatırım çerçevesinde 43 milyon 770 milyon dolar tutarında ithal makine ve teçhizat kullanacak.

Çukurova Havalimanı için 2.3 milyar TL lik yatırım teşvik belgesi!

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yapım işinin serüveni 9 sene önce 357 milyon Euro yatırım bedeliyle ihale edilmesiyle başladı. 

İhale için tek teklif, Sky Line Havacılık- Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu tarafından verildi. Havalimanının 3 senede hizmete sunulması planlanıyordu. Şirketin iflas etmesiyle projede aksaklıklar yaşandı. 

Dönemin yetkililerinin açıklamalarına göre, inşaatın yüzde 85'inin bitirildiği belirtildi. Ardından birçok kez ihale gerçekleştirildi.

Mart 2020'de söz konusu ihale tekrar yapıldı. İhaleyi Günbeton İnşaat-Terminal Yapı Ortak Girişim Grubu aldı. Gerçekleştirilen ihalede Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu elenmişti. İhalenin üzerinden 12 gün geçmesinin ardından, dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevinden alındı. Yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun göreve başlamasından 18 gün sonra da ihale için iptal kararı verildi. 

20 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen yeni ihalede pazarlık sonucunda en iyi teklif, 297 milyon 100 bin Euro artı KDV karşılığında Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimi tarafından verildi.

İhaleyi alan ortak girişim grubunda yer alan her iki şirkette Kozuva Şirketler Grubu bünyesinde faaliyette bulunuyor.

Yatırım teşvik belgeleri için tıklayın

Mart 2021'de 1256 yatırım teşvik belgesi verildi!


Geri Dön