26 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanlığı Sarayı için üst düzey güvenlik sistemi oluşturuldu!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı için üst düzey güvenlik sistemi oluşturuldu!

Maliyetiyle tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı' na kurulan güvenlik sersörlerine Erdoğan' ın yüzü, yürüyüşü ve hareketleri kopyalandı. Odalara farklı kişi girdiğinde sersörler alarm verecek...



Maliyetiyle tartışma konusu olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na kurulan güvenlik sersörlerine Erdoğan'ın yüzü, yürüyüşü ve hareketleri kopyalandı. Odalara farklı kişi girdiğinde sersörler alarm verecek.

 

1 milyar 370 milyon liraya mal olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Recep Tayyip Erdoğan’a tanımlandı. Erdoğan’ın yüzü, yürüyüşü ve hareketlerinin kopyalandığı sensörler, odalara farklı biri yalnız girdiğinde alarm verecek. Odalardaki, telefon, bilgisayar ve diğer cihazlar Erdoğan’ın parmak izi, göz retinası ve vücut ısısıyla açılabilecek. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı sonrasında ise bu odalardaki sistemler imha edilip yeni gelen Cumhurbaşkanı’na göre yapılıp yapılmamasına karar verilecek.


ÜST DÜZEY SİSTEM


Sarayda, Erdoğan için hiçbir harcamadan kaçınılmazken, Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi dünyadaki en güvenli binaları inceledi. Erdoğan’ın Koruma Daire Başkanı Ramazan Bal, Beyaz Saray, Birleşmiş Milletler binası, Almanya, Fransa ve son olarak Dubai’de güvenlikli binaları, Türkiye’de ise TÜPRAŞ, Sabancı, Aliağa, Vestel fabrikalarındaki güvenlik sistemlerini inceleyen yetkililer, Erdoğan’a uyumlu üst düzey güvenlik sistemi oluşturdu.


AİLESİ DE TANIMLANDI


Erdoğan’ın özel görüşmelerini yapacağı, dinlemelere karşı priz bile bulunmayan sağır odalar inşa edildi. Üst düzey konukların makam araçlarını cıvatasına kadar görüntüleyen dev X-Ray cihazları alındı. Ayrıca makam odaları ve 3 katlı rezidansın girişi ve odaları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ailesini tanıyacak şekilde sensörlerle donatıldı. Bu alımlarla birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na harcanan 1.3 milyar TL’lik kaynağın önemli bir bölümünün Erdoğan için kurulan güvenlik sistemlerine gittiği ifade edildi.


Davutoğlu’nda öten sistem kaldırıldı


Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Başbakanlık Merkez Binası ile Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki makam odaları da dinleme riskine karşı Erdoğan’a tanımlanmıştı. Odalara Erdoğan’ın yürüyüş ve hareketlerini ezberleyen sensörler yerleştirilmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gelişiyle birlikte odalar alarm verince söz konusu sistemler iptal edildi. Yerine yenileri kurulmadı.


Hasan Bozkurt-Bugün Gazetezi


Geri Dön