25 / 04 / 2024

Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nin çöken duvarı için 12 yıl beklendi!

Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nin çöken duvarı için 12 yıl beklendi!

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bünyesinde bulunan Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nin geçtiğimiz günlerde çöken bahçe duvarı için 12 senedir müze müdürleri tarafından 'Acildir' başlıklı uyarı yazısı yazıldığı ortaya çıktı.



İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bünyesinde bulunan Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nin geçtiğimiz günlerde çöken bahçe duvarı için 12 senedir müze müdürleri tarafından 'Acildir' başlıklı uyarı yazısı yazıldığı ortaya çıktı.

 

ON BİNDEN FAZLA ESER 

İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi ve Türk Eğitim Tarihi-Teknolojileri Müzesi'nde 10 bini aşkın eser bulunuyor. Osmanlı ile 1900'lü yıllara ait binlerce ders kitabı, Atatürk'ün ilk meclisteki ve  Ankara  Ulus Meydanı'ndaki Rus kameramanların çektiği, 10'uncu Yıl Nutku konuşması, Atatürk'ün 1931 'de ziyareti sırasında oturduğu masa ve tahtada dönemin öğrencilerine matematik dersi verirken fotoğrafı yer alıyor. 

 

GİDERECEĞİZ DEMİŞTİ 

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, "İstinat duvarıyla ilgili çalışmamız devam ediyor. Esnafın bizden kaynaklı mağduriyeti varsa biz elimizden geleni yapacağız" demişti. Büyük restorasyon için "Yağmurların bitmesini bekliyoruz" diyen Bardakçı, "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim müzelerinin yaşatılmasının kararını aldı. Gerekli çalışmaları yapıyoruz. Hazırlanan projeler vardı, o süreci devam ettireceğiz" demişti. 

 

Cumhuriyet Eğitim Müzesi'nin bahçesinde bulunan istinat duvarı, Ocak ayı sonunda, 6 metre aşağıda bulunan deponun üzerine çöktü. Duvardan dökülen büyük kaya parçaları, bahçenin hemen altında bulunan deponun çatısına düştü. Deponun çatısı içeride bulunan malzemelerin üstüne yıkılırken yandaki dükkanda da maddi hasar meydana geldi ve kanalizasyon boruları patladı. Olayda şans eseri can kaybı yaşanmadı. 

 

11 SENE DÖNÜLMEDİ 

Geçtiğimiz dönemlerde müzede müdürlük yapan, inşaat mühendisi Şenol Bozanın, bahçe duvarı ile ilgili 2003 yılında  İzmir  İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 'Acildir' başlıklı uyarı yazısı yazdığı ortaya çıktı. Görevden ayrıldığı 2006 yılma kadar her yıl aynı yazıyı yazan Bozanın ardından,yerine gelen Müze Müdürü Naci Gümüş'ün de uyarı yazıları yazbir çalışma yapılmadı. 

HT Egeli'nin konuyu gündeme getirmesiyle birlikte bahçede kalan bölüm de mevsim şartlarının el verdiği süreçte yapılacak büyük restorasyon projesinin içine alındı. 

 

ACİL GÖNDERİLDİ 

Bozanın 8 Nisan 2003 tarihinde 'Acildir' başlığı ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği dilekçede şu ifadeler yer aldı: "Yaklaşık 200 yıllık tarihi bulunan binamız son yağmurlarda ve bölgenin karasuluk oluşu nedeniyle göçme tehlikesi arz etmektedir. Duvarda ve zeminde derin çatlaklar oluşmuştur. Bu çatlaklar her gün biraz daha artmaktadır. Duvarın çökmesi aşağıda bulunan yerleşim yerleri için tehlike arz etmektedir. Gereğinin yapılmasını istiyorum." Bozan'm durumu gösteren 3 fotoğrafı da dilekçeye eklediği görüldü. 

Habertürk Egeli 


Geri Dön