18 / 04 / 2024

Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde ''Havadis: 100 Yıl Önce'' sergisi açıldı!

Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde ''Havadis: 100 Yıl Önce'' sergisi açıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından Taksim' deki Cumhuriyet Sanat Galerisi' nde "Havadis: 100 Yıl Önce" sergisi açıldı...




Türk basınında 1913'teki önemli olay ve gelişmelerden derlenen haberlerin yer aldığı "Havadis: 100 Yıl Önce" sergisi açıldı. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından Taksim'deki Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde açılan sergide, dönemin gazete ve dergilerinde öne çıkan yurt içi ve yurt dışıyla ilgili gündemi meşgul eden haberler bulunuyor. 


Sergide 1913'teki süreli yayınlardan 26'sının Arap alfabesiyle çıkan nüshalarının yanı sıra bugünün Türkçesine uyarlanan haberler de yer alıyor. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, açılışta yaptığı konuşmada, arşivlerindeki önemli tarihi bilgi ve belgeleri, İstanbul halkıyla, kültür insanlarıyla buluşturmak istediklerini söyledi. 


Sergide, "Ermeni Tehciri, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı" süreciyle ilgili başlıkların ön plana çıktığı haberlerin ağırlıklı olarak yer aldığını belirten Şen, "Yüz yıl önce basında neler olduğunu günümüze aktarmak istedik" dedi. 


Dönemin basınında yer alan konu ve sorunların bugünle benzerlik arz ettiğinin sergiyi ziyaret edenlerce de dile getirildiğini kaydeden Şen, serginin ay sonuna kadar gezilebileceğini bildirdi. 


Sergide, Alemdar, Tasvir-i Efkar, İkdam, Tanin, Peyam, Rubab, Türk Yurdu, Sebilürreşad, Servet-i Fünun, Balkanlar, Şelale gibi süreli yayınların siyasi, kültür, ekonomi, toplum ve diğer birçok konudaki haberleri, Osmanlı ve bugünün Türkçesi ile yer alıyor. 


Sergide ayrıca, 1909-1918 döneminde tahtta kalan Sultan Reşad ile 1913'teki son kabinede yer alan nazırların fotoğrafları da bulunuyor.



AA


Geri Dön