19 / 04 / 2024

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı?

Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı?

Apartman gibi birden fazla bağımsız bölümün yer aldığı yapılarda daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı? Eğer daire sahibi apartmandaki tadilatlara katılmazsa ne olur?



Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı?

Apartmanda yapılacak tadilatlar, kat malikleri kurulu toplantılarında belirleniyor. Bu kurulda alınan karar doğrultusunda, kat malikleri kurulu yapılmasını istedikleri tadilat ve işler için yönetim kuruluna yetki veriyor.


Yetki verildikten sonra herhangi bir tadilat için yüzde 50 oy birliği yeterli görülüyor.


Yönetim kurulu yapılacak iş ve tadilatları, iş sırasına göre sırayla gerçekleştirmek ile yükümlü oluyor. Gelelim asıl sorumuzun yanıtına "Daire sahipleri apartmandaki her tadilata katılmak zorunda mı?"


Kat malikleri yani daire sahiplerinin söz konusu apartman giderlerine katılmaları kanunen zorunlu tutuluyor. Ancak, binaya reklam alınması, asansör sisteminin değiştirilmesi, ısınma sisteminin kömürden fuel oile geçilmesi gibi konularda daha başka bir çoğunluk, yani oy oranı gerekiyor. Bu durumda doğalga için yüzde 51 oy oranı aranırken; diğer konularda 5/4 çoğunluk aranıyor. Buna göre 20 dairelik bir apartmanda 16 dairenin kabul etmesi gerekiyor.


Yapılan genel kurulda, yapılacak değişiklikler oy birliği ile kabul görmüşse, kat maliki bu gibi giderlere katılmamazlık edemiyor.


Eğer kat maliki, kararlaştırılmış bu gideri ödemez ise, her ay belirlenen oranlarla enflasyon farkına eş değer faiz ödemek ile yükümlü oluyor. Ayrıca, kat maliki hem avukat ve mahkeme masraflarını öder, hem de ödemediği meblayı ödeyip ekstra bu gibi masraflar kendisinden icra yoluyla tahsil ediliyor.



Apartman giderleri nelerdir?
Kiracı apartmanda neleri öder?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön