25 / 04 / 2024

Dalyan'da yabancılara mülk satışı arttı!

Dalyan'da yabancılara mülk satışı arttı!

Dalyan'da,özellikle son yıllarda yabancılar konut edinmeye ve burada yaşamaya başladı



İngiliz "The Times" gazetesi okuyucuları tarafından 2008 yılında "Avrupa'nın En İyi Açık Alanı" seçilen İztuzu Plajı ve gözde turizm merkezlerinden Dalyan, turizm sezonu ile birlikte hareketlendi.

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi, milyonlarca yıldır süren tektonik hareketler sonucunda oluşan dalyan deltası ile dünyanın ender ekosistemlerinden birisi.Doğusunda ve batısında ormanlarla kaplı dağlar ile sınırlanan Dalyan Deltası, Köyceğiz Gölü'nü denize bağlayan 12 kilometre uzunluğundaki kanalda sazlıklarla inanılmaz güzellikte bir labirent görünümü veriyor.

Dalyan kanalının denize ulaştığı yerde ise İztuzu Plajı bulunuyor. İztuzu Plajı yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda ve gel-git akıntılarından dolayı plajda kum sürekli yer değiştiriyor. Plaj, aynı zamanda dünyaca ünlü caretta-carettaların üreme alanı olma özelliğine sahip.

Bu yıl da turizm sezonu ile hareketlenen beldede Kaunos Antik Kenti'nin uzantısı olan ve halk arasında "Kral Mezarları" olarak bilinen kaya mezarlarını ziyaret eden turistler, teknelerle mavi yengeç avlayıp çamur banyosu ve tarihi yerler gibi günübirlik turların yanında alternatif turlara katılıyorlar.

Nisan, mayıs ve haziran aylarında günde 500, temmuz ve ağustos aylarında ise günde 600 turistin geldiği çamur banyolarına gitmek isteyen tatilciler 20 dakikalık tekne yolculuğunun ardından klorür, sodyum, hidrojensülfür, florür ve radyoaktif radon gazı içeren 39 derece sıcaklıktaki kükürtlü sularla oluşturulan çamur banyolarına giriyor.

Dalyan çamur banyolarının romatizma, siyatik, kireçlenme, cilt hastalıkları, mantar, mayasıl, kaşıntı, kadın hastalıkları, damar sertliği, tansiyon, böbrek taşı gibi çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında The Times gazetesinin yaptığı bir ankette İztuju Plajı'nın "Avrupa'nın En İyi Korunan Açık Kumsalı" seçildiğini ve ödül aldığını belirterek, "2010 yılında aynı ödülü devam ettirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İztuzu Plajı belki de Avrupa'da en iyi korunan tertemiz bir plaj. 5 kilometre uzunluğunda muhteşem bir plajımız var" dedi.

Dalyan bölgesinin aynı zamanda caretta-carettaları ile ünlendiğine işaret eden Gürdal, "Geçen yıl İztuzu Plajı'nda caretta-carettaları görmek isteyen yerli ve yabancı misafirler için müze açtık. Ayrıca bu bölgede Pamukkale Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği ile caretta-carettalar için rehabilitasyon merkezini kurduk. Özellikle yaralanan caretta-carettalar buraya getirilip tedavileri yapıldıktan sonra tekrar doğal ortamına bırakılıyor. Biz yerli ve yabancı misafirlerimiz için daha temiz, daha yeşil bir Dalyan için çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz" diye konuştu.

HUZUR KENTİ
Dalyan'a tatile gelen çok sayıda yabancı turistin bölgeye hayran olduğunu ve yerleşmeye başladığını anlatan Gürdal, şunları söyledi:

"Dalyan doğa harikası bir bölge. İnsanların huzurla keyif alabileceği, mutlu bir tatil yapabileceği, stresten uzak, gürültüsüz ama doğa ile iç içe tertemiz, yeşillerle çevrili bir bir tatil beldesi. Bölgede özellikle son yıllarda yabancılar konut edinmeye ve burada yaşamaya başladı. Bunda da en büyük etken Dalyan'ın ve bu bölgenin huzur kenti olması. Çünkü bölgemizde emniyet ve asayiş yönünden hiçbir sıkıntımız yok. Burası insanların rahatlıkla yürüyüş yapabilecekleri, denize girebilecekleri ve aynı zamanda orman içerisinde keyif alabilecekleri bir yer. Alt yapısı ile de tamamen modern bir kent. Her yaşta insanın kendince aradığını bulabileceği, keyif alabileceği, aktiviteler yapabileceği bir kent. Dalyan, havaalanı ve çevresindeki turizm merkezlerine yakınlığı ile özellikle belirli bir gelir grubuna sahip yabancı misafirlerin gözdesi durumunda."
AA

Geri Dön