27 / 04 / 2024

Danıştay son noktayı koydu AVM otoparkı 3 saat ücretsiz

Danıştay son noktayı koydu AVM otoparkı 3 saat ücretsiz

Danıştay, AVM otoparklarının 3 saate kadar ücretsiz olmasına karar verdi



Danıştay 8. Dairesi, alışveriş merkezlerindeki otoparkların 0-3 saat arası ücretli olmasını öngören İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Karara göre alışveriş merkezleri otoparklarını kullanmak isteyenlerden ilk 3 saat ücret talep edemeyecek. Danıştay kararına göre otoparklardan kısa süre için yararlanan kişilerden ücret talep edilmesi nedeniyle insanların AVM dışında otopark çözümü aradığı ve bu durumun trafiği olumsuz yönde etkiliyor. Kararda şöyle deniyor: "Alışveriş ve ticaret merkezi gibi halkın kullanımına açık yerlerden yararlanan kişilerin, binayı kullanan kişiler kapsamında değerlendirilmesi ve otopark ihtiyaçlarının ticari amaç güdülmeksizin, binaya ait hizmet otoparklarından ve parselinden karşılanması ilgili mevzuatın gereğidir. Otoparklardan kısa süre için yararlanan kişilerden de ücret alınması nedeniyle bu otoparkların tercih edilmemesi ve parsel dışında otopark çözümü aranmasının trafiği olumsuz etkileyeceği de tabiidir. İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararının bozulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir" denildi.

PİYASA GERÇEĞİNE AYKIRI
Capitol Genel Müdürü Özkan Şenyüz Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) yetkilileriyle AMPD yetkilileri arasında bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini ve otoparkların 0 - 2 saat ücretsiz olmasına karar verildiğni söylerken Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hakan Kodal, "Bu karar piyasa gerçeklerine aykırı" dedi. 30 Ocak 2007'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME, ilk 3 saate kadar ücret alınmamasına karar vermişti. Alışveriş merkezi yöneticileri karara itiraz etmiş, otoparkların ilk 3 saat ücretsiz kullanılmasına olanak sağlamanın serbest piyasa kurallarına aykırı olduğunu iddia etmişti. Yöneticileri haklı bulan mahkeme, UKOME'nin kararını iptal etmişti. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararı temyize götürmüştü.
AYD Başkanı Hakan Kodal:
DOĞRU bir karar değil. Otopark yatırımını yapan zaten AVM yatırımcısı. Konutta da otopark zorunluluğu var ama belediyeler bunu tolere edebiliyorlar. Böyle olunca da bazı semtlerde yol kenarlarına park etme sıkıntısı çıkıyor. Bu iş AVM yatırımcısının ticari kararına bırakılmalı. O zaman bazı otoparklardan da 0 - 3 saat ücret alınmasın eğer amaç trafik yoğunluğunu azaltmaksa.

Optimum AVM Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Baysal:
3 SAAT ücretsiz olunca AVM müşterisi olmayan ve aracını AVM otoparkına bırakıp tüm gün orada tutan insanlar 3 saatte bir araçlarını otoparktan çıkarıp yeniden sokuyorlar ve böyle bir çözüm buluyorlar. Bu sefer AVM müşterisi aracını park edecek yer bulamıyor. Ben UKOME ile yeniden masaya oturulup bir uzlaşmaya varılacağını düşünüyorum ama varılmazsa hukuki sürece de girilebilir.

Capitol AVM Genel Müdürü Özkan Şenyüz:
UKOME'NİN kararını en başından beri uyguluyoruz. Sineması olan AVM'ler ilk 3 saat, olmayanlar ise ilk 2 saat otopark ücreti almayacaktı. Ama şöyle de bir şey var ki özel mülklerde otopark ücretlerine ücret sınırlaması getirilemez. Her şey bir yana bu kararla AVM müşterisinin otopark hakkı elinden alınıyor.
Pınar Çelik-Hasan Ay/Sabah


Geri Dön