19 / 04 / 2024

Danıştay'daki Ayasofya duruşması bitti: Karar sonra açıklanacak!

Danıştay'daki Ayasofya duruşması bitti: Karar sonra açıklanacak!

Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı uzun zamandır tartışma konusu. Danıştay'da görülen soruşturma sona erdi. Kararın 15 gün içinde açıklanması bekleniyor. 



Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için gerçekleştirilen başvuru Danıştay gündemine geldi.

Sputniknews'te yer alan habere göre, başvuru Danıştay tarafından değerlendirildi ve duruşma sona erdi. Danıştay'ın kararını 15 gün içinde yazılı olarak açıklayacağı belirtildi.

Ayasofya tartışması


İstanbul'un fethinden 58 yıl sonra 1511'de camiye dönüştürülen Ayasofya, 1934'de ise Bakanlar Kurulu kararıyla cami statüsünden müzeye çevrildi.

Bu karar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı vakıflar, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması amacıyla dava açtı. Onlardan biri de Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği açtığı dava.

Bugün görüşülen davada, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokelde, Atatürk’ün imzasının sahte olduğu iddia edildi.

Kararın iptali isteniyor ve derneğin 2005'te açtığı ilk davada Danıştay, "Ayasofya'nın müze olarak kalması yönünde karar vermişti. Danıştay'ın 2019 yılında aldığı bir kararın Ayasofya için emsal olabileceği de bildiriliyor.

Danıştay, tıpkı Ayasofya gibi müzeye dönüştürülen İstanbul'daki Kariye Camisiyle ilgili verdiği kararla caminin yeniden ibadete açılmasının önünü de açmıştı. AK Parti’nin hukukçu kurmaylarının bu kararı da göz önünde bulundurarak Ayasofya için bir formül arayacağı bildiriliyor.

Ayasofya için kritik karar haftası: İbadete açılacak mı?


Geri Dön