19 / 04 / 2024

DASK neden gerekli?

DASK neden gerekli?

Türkiye'nin deprem bölgesi olması, depreme ilişkin her türlü tedbirin alınmasını gerektiğini ortaya koyuyor. İzmir depreminin ardından deprem gerçeği ve Zorunlu Deprem Sigortası yeniden gündeme geldi. Peki deprem sigortası neden gerekli? Nasıl yaptırılır? Sigorta tutarı ne kadar? İşte tüm detaylar..



Türkiye'nin deprem bölgesi olması, depreme ilişkin her türlü tedbirin alınmasını gerektiğini ortaya koyuyor.  İzmir  depreminin ardından deprem gerçeği ve Zorunlu Deprem Sigortası yeniden gündeme geldi. 

Posta Gazetesi köşe yazarı bugünkü köşesinde  Zorunlu Deprem Sigortası'nın önemini ve neden gerektiğini ayrıntılarıyla kaleme aldı.

İşte Özlem Denizmen'in 'Zorunlu Deprem Sigortası'nın amacı nedir?' başlıklı yazısı...

Ülke olarak İzmir’de yaşanan deprem sonrası büyük acı yaşadık. An an ekranlardan güzel haberler almayı ümit ettik, mucizelere şahit olduk… Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Nüfusumuzun büyük bölümü deprem kuşağında. Doğal afette yuvamızda meydana gelebilecek hasara karşı alabileceğimiz fiziksel ve ekonomik önlemler neler mi? Gelin başlayalım.

Zorunlu Deprem Sigortası

ADI ÜSTÜNDE ZORUNLU! 

Ancak Türkiye’de her iki konuttan birinin Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yok. İstanbul’daki konutların yüzde 66’sının, Ankara’dakilerin yüzde 61’inin, İzmir’dekilerin ise yüzde 57’sinin Zorunlu Deprem Sigortası var.

NEDİR? 

1999 Marmara depremi sonrası devletimiz kayıp ve zararları en aza indirmek için bir takım tedbirler aldı. Evlerimizi korumak için aldığı tedbir kapsamındaki sigorta ise Zorunlu Deprem Sigortası.

KAPSAMI 

Zorunlu Deprem Sigortası, devlet tarafından sunulan bir güvence. Bu sigorta, konutları depreme ve neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alır. Eşyalarınızı kapsamıyor.

KİMLER YAPTIRMALI? 

Ev sahibi olan herkes DASK yaptırmalı! Deprem zaten büyük bir şok ve acı. En azından parasal kayıp yaşamayın.

NASIL? 

En yakın sigorta acentesine, banka şubenize giderek sigortanızı yaptırabilirsiniz. Zorunlu Deprem Sigortası'nı mutlaka yaptırın, ‘Benim başıma gelmez’ demeyin.

YOKSA...

Biz Allah korusun diyelim ama ülkemizin büyük bölümünün deprem hattında olduğunu unutmayalım. Böyle acı olaylardan ders alalım. Bu acıların üstüne bir de evsiz kalmanın acısını eklemeyelim. Zorunlu Deprem Sigortası yoksa satış, kiralama, sigorta, konut kredisi işlemleri, elektrik ve su aboneliği yapılamıyor.

100 metrekare için en fazla 324 lira

DASK’ın 1 Ocak 2020’den itibaren bütün yapı tiplerinde verdiği azami teminat tutarı 240 bin lira. Teminat tutarı meskenlerin büyüklüğüne, yapı tarzına, bulunduğu bölgenin deprem risk derecesine göre belirleniyor. (Evinizin kaçıncı bölgede olduğunu öğrenmek için: www.dask.gov.tr) Bu sigortanın tutarı 100 metrekarelik bir ev için yıllık 37 lira ile 324 lira arasında değişiyor.

Kendiniz hesaplayın

DASK internet adresinden evinizin DASK sigorta primi ve sigorta bedelini hesaplayabilirsiniz. Örnek 1: İstanbul, Şişli, Meşrutiyet Mahallesi’nde, 2000-2006 arasında yapılmış, betonarme, 4-7 katlı, 100 metrekare bir evin sigorta primi 154 lira. Örnek 2: İzmir, Bayraklı, Emek Mahallesi’nde, 1976-1999 arasında yapılmış, betonarme, 1-3 katlı, 100 metrekare bir evin sigorta primi ise 239 lira.

'Bana yetmez' diyorsanız

“DASK’tan alacağım bu para zararımı karşılamaya yetmez ki…” diyorsanız, isteğe bağlı olarak konut sigortası da yaptırabilirsiniz.

Eşyalarım ne olacak?

SORU: Zorunlu deprem sigortamız var, her sene yeniliyoruz ama eşyalardaki hasarı kapsamıyormuş. Benim eşyalarım kıymetli. Ne yapsam da onları güvenceye alsam? l Ayşen

CEVAP: Sigorta şirketini ara, konut sigortası yaptırmak istediğini söyle. Kıymetli eşyalarını belirt, gerekirse ekspertiz iste. Sözleşmeni mutlaka oku ve neleri kapsadığını bilerek onayla, imzala.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 

DASK İzmir'de ilk ödemeleri yaptı!


Geri Dön