25 / 04 / 2024

DASK'dan Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması!

DASK'dan Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması!

Türkiye' de ilk kez Doğal Afet Sigortaları ( DASK ) tarafından düzenlenen, üniversitelerin inşaat mühendisliği öğrencilerine yönelik " Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması " başladı...



DASK'dan yapılan açıklamaya göre, yapısal tasarım, mimari, yıllık gelir, bina maliyeti açısından en yüksek puanları toplayıp depremi simüle eden sarsma masasında ayakta kalmayı başaran bina maketi, takıma birinciliği getirecek. Birinci gelen üniversitenin inşaat mühendisliği bölümüne depremi simüle eden sarsma masası hediye edilirken birinci takım 10 bin lira, ikinci takım 5 bin lira, üçüncü takım 3 bin lira değerindeki para ödülünün sahibi olacak. 


Yarışmayla inşaat mühendisliği bölümü öğrencileri başta olmak üzere bütün üniversite öğrencilerinde deprem bilincinin artırılması ve depreme dayanıklı bina tasarımı becerisinin geliştirilmesi hedefleniyor. ABD'de Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü’nün (EERI) Öğrenci Liderlik Konseyi (SLC) tarafından 2003'den beri düzenlenen yarışmayı, ülke koşullarına uyarlayarak Türkiye'de ilk kez DASK düzenliyor. 


Açıklamada görüşlerine yer verilen DASK Koordinatörü İsmet Güngör, depreme karşı en büyük önlemin sağlıklı bina stokunu artırmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"DASK olarak bizim işimiz zorunlu deprem sigortasıyla depremlerin yaratacağı olası hasarlara karşı konutları güvenceye almak. Ancak depremlerin konutlara daha az hasar vermesini sağlamak için yapısal önlemleri de göz ardı edemeyiz. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nı bu nedenle başlatıyoruz. Bir yandan kurumumuz deprem sigortası bilincini artırıp sigortalılığı yaygınlaştırırken, diğer yandan da geleceğin inşaat mühendislerinde deprem duyarlı bina tasarlama duyarlılığını yaratmaya çalışıyor.”


Bu arada ön başvurular, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın "www.daskbinatasarimi.com" adresindeki web sitesinden alınacak. Takımlardan ön başvuru için proje teklifleri beklenecek. Proje teklifleriyle ön elemeyi geçen takımlar finalde hazırladıkları maketlerle yarışacak.


AA


Geri Dön