17 / 04 / 2024

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nı Karadeniz Teknik Üniversitesi kazandı!

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nı Karadeniz Teknik Üniversitesi kazandı!

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda birinciliği Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Tweezers takımı aldı. Takım üyeleri 10 bin TL’lik para ödülünün sahibi olurken üniversitelerine de deprem masası kazandırdı...



DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın ödül töreninde kuzey rüzgarı esti. Karadeniz Teknik Üniversitesi depreme dayandı, üç ödül birden aldı.


Türkiye’de ilk kez Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda dereceye giren takımlar belli oldu. Birinciliği Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Tweezers takımı aldı. Takım üyeleri 10 bin TL’lik para ödülünün sahibi olurken üniversitelerine de deprem masası kazandırdı.


İkincilik ödülünü Dokuz Eylül Üniversitesi alırken üçüncülük ödülü yine Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Portakule takımının oldu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Portakule takımı, yarışmacıların oylarıyla En İyi Yarışma Ruhu Ödülü’ne de layık görüldü. 


En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü’nü ise Düzce Üniversitesi’nden Grup 81 aldı. En İyi Mimari Özel Ödülü ile En İyi İletişim Berecisi Ödülü Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Grup 33’ün oldu. 


DASK Genel Sekreteri Serpil Öztürk ödül töreninde yaptığı konuşmada öğrencilere şöyle seslendi:


“Sizler Türkiye’nin geleceğini inşa edecek mühendis ve mimar adaylarısınız. Sizlerin özen ve dikkatiyle depremlerin artık afetlere dönüşmeyeceğine inanıyoruz. Beklentimiz, güvenli binalar yapmaya harcadığınız emeği, toplumu bilinçlendirmeye de harcamanız. Ülkemizin yeni güvenli toplum elçileri olarak deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini yaymanız.” 


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’na 26 üniversiteden 39 takım kendilerinin tasarladığı bina modelleriyle katıldı. İnşaat mühendisliği öğrencilerinden oluşan takımların Maslak’ta bir iş kulesi olarak tasarladıkları bina modelleri, sarsma masası üzerinde farklı şiddetteki 3 depreme karşı direndi.


Büyük ödül, depremi simüle eden sarsma masası


DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın 4 gün süren finali bina modellerinin teknik değerlendirmesi ve takımların proje sunumlarıyla başladı. Final etkinliğinin üçüncü gününde ise bina modellerinin sarsma masası üzerindeki depreme dayanıklılık performansı ölçüldü. 


Birincilik ödülünü alan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Tweezers takımı, üniversitenin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandırdı. Ayrıca birinci takım 10 bin TL’lik para ödülünün de sahibi oldu. İkinci takım 5 bin TL, üçüncü takım 3 bin TL para ödülü kazandı. En İyi Mimari, En İyi Depreme Dayanıklılık, En İyi İletişim Becerisi ve En İyi Yarışma Ruhu ödüllerini kazanan takımların üyeleri ise hediye çeki aldı. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nın sonuçlarına www.daskbinatasarimi.com adresinden ulaşılabiliyor.



Geri Dön