28 / 03 / 2024

Davut Doğan: KDV indiriminin sürmesini istiyoruz

Davut Doğan: KDV indiriminin sürmesini istiyoruz

TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, sektör temsilcileri ile birlikte, mobilyadaki KDV indiriminin sürmesi taleplerini, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a ilettiklerini bildirdi



Doğan, 250 bin kişinin istihdam edildiği mobilya sektörünün, dış ticaret açığı vermeden 1,5 milyar dolar yıllık ihracatı ile ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladığını söyledi. Mobilyada KDV'nin yüzde 18'den 8'e indirilmesinin ardından, küresel mali krizin etkisiyle durgunlaşan piyasada hareketlilik yaşanmaya başladığını belirten Doğan, bu tablonun kendilerini umutlandırdığını kaydetti.

İstanbul'da Ahşap Mutfak ve Banyo Mobilyaları Sanayici ve İhracatçıları Derneği'nce düzenlenen "Mutfak, Banyo ve Ankastre Cihaz Fuarı"nda, sektör temsilcileri olarak Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile görüştüklerini anlatan Doğan, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu vurguladı. Davut Doğan, Bakan Çağlayan'la yapılan toplantıya, kendisinin yanı sıra, Mosder adına Bekir Boydak, Mobder Başkanı Fatih Kıral, Mobsad Başkanı Nuri Gürcan, Omsiad Başkanı Ercan Ata ve Muder Başkanı Halim Birsin'in katıldığını, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğunu açıkladı.

Sektörün tespit edilen beş sorununun, Bakan Çağlayan'a aktarıldığına işaret eden Doğan, bunlardan birincisinin KDV olduğunu, mobilyanın lüks ihtiyaç olmadığının, yüksek KDV nedeniyle kayıt dışılığın özendirildiğinin ve haksız rekabet ortamının yaratıldığının vurgulandığını dile getirdi.

Doğan, Çağlayan'a aktarılan diğer talepleri şöyle sıraladı:"İstihdam; vergilerin yüksekliği kayıt dışı işçi çalıştırılmasına yol açmaktadır. Emeğin yoğun olduğu sektörde, istihdam üzerindeki yükler azaltılmalıdır. Bu sağlandığında, kayıt altına giriş olacağından vergi kaybı olmayacaktır. Kalifiye Eleman; meslek liselerine özendirilmeli, OSEP (Okul Sanayi Eğitim Programları) gibi projeler de geliştirilmelidir. Navlun; desteği verilmeli ve taşımacılığın ucuzlatılması için önlemler alınmalıdır. Ar-Ge destekleri arttırılmalı ve teşviklerin tabana yayılması gerekmektedir." TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, toplantıda, sektörün maruz kaldığı yüksek vergi oranının, tekstilde olduğu gibi mobilya ve yan sanayinin tamamında kalıcı olarak yüzde 8 yapılmasının, vergi gelirinde azalmanın aksine, katılım ve miktar açısından artış getireceğinin ve bu yaklaşımın aynı zamanda sektörde kayıt dışılığın önüne geçilmesine ve haksız rekabetin önlenmesine katkıda bulunacağının, Bakan Çağlayan'a aktarıldığını söyledi. Doğan, konuyla ilgili hazırlanan mobilya sektör raporunu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a sunduklarını sözlerine ekledi.


Geri Dön