23 / 04 / 2024

Değer artış kazancı için beyanname süresinin son günü 25 mart!

Değer artış kazancı için beyanname süresinin son günü 25 mart!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor. Değer artış kazancı için beyanname süresinin son günü 25 Mart..



Değer artış kazancı için beyanname süresinin son günü 25 Mart!

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Bedelsiz olarak edinilen taşınmaz mallar hariç, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilecektir.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2015 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisnadır.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecektir. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenecektir.



Değer artış kazancından doğan gelir vergisi hesaplama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön