28 / 03 / 2024

Değerli Konut Vergisi'ni kim ne zaman ödeyecek?

Değerli Konut Vergisi'ni kim ne zaman ödeyecek?

Değerli Konut Vergisi'ni kim ne zaman ödeyecek sorusu merak ediliyor. Peki gelen rakama itiraz edilebilir mi?



 

5 milyon TL ve üzeri değere sahip evi olanlar, 2020 yılı itibarıyla 'değerli konut vergisi'yle karşı karşıya kaldı. Posta'da Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, bu konutlara tebligatlar gönderiliyor. Belirlenen rakamları yüksek bulan vatandaşlar da var. Gelen rakama itiraz etmek için 15 günlük bir süre var. Bu verginin Anayasa Mahkemesi'ne taşınması da gündemde.

Vergiyi kim ne zaman ödeyecek?

Avukat Hanife Emine Kara, bu verginin mükelleflerinin 'değeri 5 milyon TL ve üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazın maliki, intifa hakkı sahibi, bunların mevcut olmaması durumunda ise bu taşınmazdan malik gibi istifade eden kişiler' olduğunu belirtti. Malikler, paylı mülkiyet halinde payları oranında; elbirliği durumunda ise müteselsilen vergiden sorumlu olacak.

Kara, değerli konut vergisinin taşınmazın bulunduğu yerdeki Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı yetkili vergi dairesine ödeneceğini dile getirerek, "Taşınmazın değerinin söz konusu tutarları aştığı yılı takip eden yılın şubat ayının 20'nci gününün sonuna kadar beyan edilmesi gerekecek ve her yıl ödenecek.

Elbirliği mülkiyetinde mükellefler birlikte beyanname verebilecekleri gibi tek başına da beyanname verebilirler. Paylı mülkiyet hâlinde ise beyannamenin münferiden (tek başına) verilmesi gerekir. Değerli konut vergisi, ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar, iki eşit taksitte ödenecek" şeklinde konuştu.

 

Değerli Konut Vergisi'nde 15 günlük itiraz süresi!


Geri Dön