20 / 04 / 2024

Şema Mimarlık'tan Elif Kınıkoğlu stil sahibi bir ev nasıl olur anlatıyor!

 Şema Mimarlık'tan Elif Kınıkoğlu stil sahibi bir ev nasıl olur anlatıyor!

Dergilerde televizyonlarda görüğümüz, imrenerek bakltığımız stil sahibi ve kişiliğinizi yansıtan eve sahip olamaz mısınız? Anlatacağımız kuralları uygularsanız pek tabii ki de olabilirsiniz



Şema Mimarlık firmasının sahibi, tasarım ve iç mimari uzmanı Elif Kınıkoğlu, stil sahibi evlere sahip olmalanın yedi altı kuralı olduğunu söylüyor. Çoğu zaman iç mimarla çalışma şansına sahip olanların bile sonradab evlerine çizgi kaybettirecek dokunuşlar yaptığını söyleyen Kınıkoğlu, bu cesaret isteyen hareketi başlatmak için yedi altın kuralı anlattı.


Stil


Evinize kişilik katacak, kendinize ve yaşam biçiminize yakın bir tarz belirleyin.

Akdeniz stili, etnik stil, tropikal stil, minimal, artdeco, Osmanlı stili gibi. Bütün

çalışmanız bu ilk ve ana kuralın etrafında şekilleneceğinden bu konuda çok iyi karar

vermelisiniz. Eğer bütçeniz kısıtlı ise, elinizdeki mobilyalarınızın çoğunun

stili neyse, o yönde gidin. Eğer, bu işe bir bütçe ayırabiliyorsanız, gözlerinizi kapatıp hayalinizdeki evi gözünüzün önüne getirin.


Kullanım şekli


Burası sizin eviniz ve sadece sizi mutlu etmesi gerekiyor. Bu nedenle kurallara sıkışıp kalmayın. Evde yemek yemiyor musunuz; o zaman o kocaman yemek masanızı birine verin. Orta sehpanız tam istediğiniz ortamı salonunuzda sağlayacaktır. Böylece ne zamandır istediğiniz L kanepe için artık salonda yeriniz var. Eşiniz salonda otururken akşamları mutfakta tıkındığınızı mı hissediyorsunuz; mutfak duvarınızdan salonunuza açılacak bir dikdörtgen boşluk ev yaşamınıza yeni bir boyut kazanacaktır. Boşluğun üstüne yaptıracağınız tezgahla, akşam içkileri için barınız hazır! Unutmayın burası sizin eviniz, yani ne isterseniz onu yapmak hakkınız!


Duvarlar


Eviniz küçük ve az ışık alıyorsa genel olarak açık renklere yönelin. Manzaralı pencerenizin karşısına şık bir ayna koyarak, ışığınızı ikiye katlayın. Evinizin bir duvarında değişiklik yaparak, duvar kağıdı veya taş kaplama gibi malzemelere yer verebilirsiniz. Ya da sadece farklı bir renge boyatarak bir odak noktası oluşturabilirsiniz. 


Zeminler 


Eviniz istediğinizden küçükse zeminlerinizde koyu parke ve taş döşemelerini tercih

etmeyin. Mümkünse tüm mekanlarda aynı malzemeyi devam ettirin. Eğer döşemeniz koyu renkse ve değiştirme imkanınız yoksa o zaman halılarınızı açık renklerde seçin.


Perdeler


Perdelerinizi sade ve dikkat çekmeyecek renklerden seçin. Arka planda kalmalarına izin verin. Perdelerin dekorasyonunuzu tamamlayıcı fonksiyonel öğeler olarak kalması yeterli olacaktır. Unutmayın, misafirlerinizin aklında evinizin kalması gerekiyor, perdelerinizin değil!


Aksesuarlar


Öncelikle az çoktur ilkesinden yola çıkalım. Aksesuarlarınızı özenle ayrıştırın ve eviniz için belirlediğiniz tarz dışında olanlarla vedalaşın. En az bir tane canlı, uzun boylu, yeşil bir bitkiniz olsun. İçeri girdiğinizde sizi ferahlatacak güzel

bir koku için, mum, oda ve nevresim spreyleri, tütsü ve halı tozlarından faydalanabilirsiniz.


Mobilyalar


Mevcut mobilyalarınızın kumaş ve cilalarını değiştirerek farklı bir hava yaratabilirsiniz. Kanepe ve koltuklarınıza kumaş seçerken, sadece biri için desenli veya renkli kumaşı tercih edin. Örneğin kanepeniz düz renk ise 2'li berjer takımı floral kumaşlı veya canlı renkte bir kadife kumaşla kaplanabilir. Aynı formül ahşap mobilyalar için de geçerlidir. Örneğin, bütün mobilyalarınız meşe ise sadece bir tanesi vvenge olabilir. Bunun dışında üçüncü bir ahşap cinsi evinizin bütünlüğünü bozacaktır. Ya da şöyle diyelim, bundan sonrası ancak uzman ellerle çözümlenebilir.


Cumhuriyet



Geri Dön