29 / 03 / 2024

Denizli Adliye Sarayı ek bina yapım ihalesi 10 Haziran'da!

Denizli Adliye Sarayı ek bina yapım ihalesi 10 Haziran'da!

Denizli Adliye Sarayı için Adalet Bakanlığı 15 bin metrekarelik ek bina ihalesine çıkıyor. Ek bina, mevcut binanın karşısındaki otoparkın üzerindeki arsaya inşa edilecek ve 450 günde bitirilecek...



2004'te faaliyete geçen fakat 10 yıl içinde artan suç oranına karşı yetersiz kalan Denizli Adliye Sarayı için Adalet Bakanlığı 15 bin metrekarelik ek bina ihalesine çıkıyor. Ek bina, mevcut binanın karşısındaki otoparkın üzerindeki arsaya inşa edilecek ve 450 günde bitirilecek. 


2004 yılında faaliyete geçen Denizli Adliyesi, her geçen gün büyüyen Denizli'ye dar geldi. Adalet sarayının hizmete başladığı yıllarda yıllık 15 bin davaya bakılırken, bugün bu sayı 30 binlere çıktı. Yetersiz kalan Adliye Sarayı sorununu çözmek için Adalet Bakanlığı düğmeye bastı. Ek bina yapımını ihaleye çıkardı. Ek bina 450 günde tamamlanacak. Hukuk mahkemeleri, icra birimi, Denetimli serbestlik ve idare mahkemeleri ek binada hizmet verecek. Yeni Adliye, mevcut binaya ek olarak karşısındaki otoparkın üzerindeki boş arsaya inşa edilecek. Ek binada, Hukuk mahkemeleri, İcra birimi, Denetimli serbestlik ve idare mahkemeleri görev yapacak. 


Ek bina inşaatı hakkında gazetemize özel açıklamalar yapan Denizli Cumhuriyet Başsavcı vekili Muhammet Savran, 2004 yılında yapılan Adalet Sarayının 10 yılda artan suç oranları yüzünden günümüz koşullarına cevap veremez duruma geldiği için ek bina için çalışma yaptıklarını söyledi. Savran, "Şu anda adliye 2004 yılında yapılmış. 10 yıl önce yapılan adliye o günün şartlarında ihtiyaca karşılık veriyordu. Son dönemlerde bilişim suçlarındaki yüksek artış yüzünden hızlı bir suç artışı yaşandı. 10 yılda ilimizde yaklaşık 15 bin vukuat olurken şimdi bu sayı 30 bine yaklaştı. Bu suç oranındaki artış davalara bakacak savcı ve görevli sayısındaki artışa neden oldu. Bu artış birbirini tetikledi ve var olan bina bize yetmemeye başladı" dedi. 


KORİDORLARDA ODA YAPAR OLDUK 


Adliye sarayındaki yetersizlik yüzünden son 2 yıldır koridorlardan yer  çevirmeye başladıklarını aktaran Savran, Gaz betonlarla PVC ile oda çevirmeye başladık. Son süreçte ek bina ihtiyacı doğmaya başladı. Bizim karşı tarafta bir arsamız var. Bu arsa SGK İl Müdürlüğüne kadar dayanıyor. Biz bu yer için projemizi hazırladık ve bakanlığa verdik. Yaklaşık 15 bin metrekare alanı olan bir yer projesi yaptık. Proje ihale aşamasında idi. Geçen Cuma günü yaptığımız görüşmelerde ilana son incelemelerin yapılacağı ve Pazartesi günü itibariyle ilana çıkılacaktı. Bize söylenen kısmı ile Mayıs sonu Haziran başı itibariyle ihaleye çıkılacaktı fakat ilanda yer aldığına göre ihale tarihi 10 Haziran günüdür. Bu tarihten sonra birkaç aylık zaman diliminde ihale süreci tamamlanacak. Adli tatil dönüşü ek bina için ilk kazmanın vurulmasını bekliyoruz. Bu tarihin Eylül ayının ilk 15 günü olarak tahmin ediyoruz. İhale 450 işgünü içerisinde bitirilmiş olacak" diye konuştu. 


İHALE BEDELİ 30 MİLYON TL 


Adliye Sarayının taşınma planını da açıklayan Savran, "Koridorlardaki sonradan çevrilen alanların kaldırılmasının ardından ceza mahkemeleri ile savcılıklar bu binada kalacak. Hukuk mahkemeleri, icra birimini, denetimli serbestlik ve idare mahkemesini yeni binaya çıkacağız. Suç ve soruşturma sayılarında çok fazla bir artış olmazsa ek bina bize yıllar boyunca yetecektir. Ek binanın 4 katlı olması planlanıyor. Bizim şimdiki binamız 18 bin metrekare ama yeni binamız 15 bin metrekare alanda yapılacak. Biz ek binamızı iki blok halinde projelendirdik. Proje üzerinde bakanlık bazı değişiklikler yaptı ama son halini bilmiyorum. Projede 100'ün üzerinde aracın park edebileceği bir otopark tasarlandı. Ek bina projesinde sosyal tesisler olacak. Ek binamızın içerisine yemekhane ve kafeterya gibi özel alanlar olacak. Yeni binamız bu binamıza göre daha teknolojik bir yapı halinde olacak. Biz projeyi 28 milyon TL olarak hesapladık ama bakanlık bu rakamı yaklaşık 30 milyon TL olarak belirlendi" dedi. 



Horoz Gazetesi 


Geri Dön