28 / 03 / 2024

Deprem Etüt ve Yapı Laboratuarı, yapı testlerine başladı!

Deprem Etüt ve Yapı Laboratuarı, yapı testlerine başladı!

Kentsel Dönüşüm yasaları çerçevesinde kurulan Deprem Etüt ve Yapı Laboratuarı, binalarda depreme dayanıklılık testleri yapılmaya başlandı. Yeni yapılan binalarda çeşitli test aşamaları ve deneyler yapılıyor...



Kentsel Dönüşüm yasaları çerçevesinde kurulan Deprem Etüt ve Yapı Laboratuarı, binalarda depreme dayanıklılık testleri yapılmaya başlandı. 


Erzurum Test Kalite ve güvence sorumlusu İnşaat teknikeri Lale Özbay, vatandaşların talebi halinde Depreme dayanıksız evlerin testlerden geçtiğini söyledi. 


Yeni yapılan binalarda çeşitli test aşamalarının bulunduğunu ve bu deney aşamalarından geçirilen yapıların depreme karşı dayanıklı bir forma sokulduğunu dile getiren Erzurum Test Kalite ve güvence sorumlusu İnşaat teknikeri Lale Özbay, "Erzurum'da yeni yapılan binaları, beton basınç testi, çelik çekme testi ve kür havuzu gibi aşamalardan geçiriyoruz. Mevcut yapılmış binalarda ise, karot alımı, donatı röntgeni, ankraj aderans dayanım testi ve beton test çekici gibi yöntemleri uyguluyoruz. Bu deneyler ve aşamalar sonucunda, yapıların depreme dayanıklı olup olmadığını ya da yapıların depreme dayanıklı bir biçimde inşa edilmelerini sağlıyoruz." şeklinde konuştu. 


Ali Ravi Caddesi'nde kurdukları laboratuarla, Erzurum ve bölge illerindeki inşaatlarda kaliteli ve standartlara uygun beton dökümü ve betonarme çeliği kullanılmasına imkan sunduklarına dikkati çeken Özbay, "Türkiye'de inşaat sektörünün ve imar kanunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiği düşünüldü, bir takım önlem ve yasa değişiklikleri de yapılarak denetim şirketlerinin kurulması ve inşaatların bu denetim şirketlerinin sorumluluğunda, yalarına sahip olması, depreme dayanıklılıktan geçiyor. Dolayısıyla yapı sektörüne yönelik hizmet veren ve bu sektörde faaliyet gösteren herkese kapımız açık." diye konuştu. 



Yeni Kuşak Gazetesi 


Geri Dön