19 / 04 / 2024

Deprem sigortasını zorunlu tutacak mekanizma olmalı!

Deprem sigortasını zorunlu tutacak mekanizma olmalı!

Deprem sigortalılık oranının yüzde 27lerde olduğunu belirten Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, felaketler sonrasında sigortada artış yaşandığını belirtti. Ayhan, Deprem sigortasını zorunlu tutacak bir mekanizma oluşturulmalı dedi



Sigorta sisteminin, kişilerin felaketler karşısında maddi olarak yaşadığı olumsuz etkileri telafi etmek için var olduğunu söyleyen Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, Van depreminde hasar gören sigortalıların hasarlarının en kısa sürede tazmin edileceğini belirtti. Ayhan, sigorta şirketlerinin gerek güçlü sermaye yapıları gerekse yeterli düzeyde reasürans korumasına sahip olmaları nedeniyle bu büyüklükte felaketlerin kötü sonuçlarını kolaylıkla telafi edebilecek  durumda olduklarına da dikkat çekti.

Sigorta sektörünün en büyük sıkıntısı, gelişmiş bir ekonomide ciddi bir zarar doğurmayan felaketlerin bile ülkemizde gerek alt yapı yetersizliği gerekse yapı stoğunun kalitesizliğiyle beklenilenin çok daha üzerinde can ve mal kaybının ortaya çıkmasıdır diyen Ayhan, bu denli ağır felaketlerin yaşandığı ülkemizde sigorta bilincinin hâlâ yeterli düzeyde olmadığını da vurguladı.

Van depremi gibi felaketler sonrasında  genellikle sigortalılık oranında bir artış yaşandığına işaret eden Ayhan, Özellikle DASK gibi zorunlu konut sigortasında sigortalılık oranı henüz yüzde 27 düzeyinde. Vatandaşlarımızın çok düşük primler ödeyerek malvarlıklarını koruma altına almalarını sağlamak üzere tüm tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor. Maalesef kimse bir zorlama olmadan zorunlu da olsa poliçe almak istemiyor. Bu zorlamayı sağlayacak bir mekanizmanın ivedi olarak oluşturulmasında fayda var diye konuştu.

Sigortacılar hazır

Türkiyede birçok sigorta şirketinin hâlâ 10 yıl öncesinin risk haritaları ve hasar tahmin raporlarıyla fiyatlama yaptığını belirten Ayhan, karşılaştığımız risklerin değişmesine paralel olarak bu hesaplamaların da 10 yıl içerisinde çok değiştiğini kaydetti.

Bu tür felaketlerin sigorta şirketleri tarafından öngörülebilir olduğunu belirten Ayhan, sigorta şirketlerinin kârlılıklarında önemli miktarda bir olumsuzluk yaşanmayacağını söyleyerek, Felaketlerin bu kadar sık yaşanmasıyla sigorta sektörünün 2011 kârlılığının da etkilenmesi kaçınılmaz. Buna karşılık şirketlerin kârlılıklarında olağanüstü bir dalgalanma olmaması için gerekli tüm korumalar satın alınmış ve rezervler ayrılmıştır. Ancak hala oto dışı sigortalarda özellikle işyeri ve konut sigortalarının sayıca azlığı sebebiyle sel ve deprem gibi felaketlerin ardından en büyük sıkıntıyı sigorta şirketlerinden ziyade sigortasız vatandaşlarımız yaşamaktadır diye konuştu.


Geri Dön