20 / 04 / 2024

Deprem vergileriyle neler yapıldı?

Deprem vergileriyle neler yapıldı?

Deprem vergileriyle İstanbul’da okullar, hastaneler, kamu kurumları ve yurtlarda güçlendirmeler ve yıkımlar yapıldı. Vatandaştan alınan deprem vergileriyle inşa edilen projelerin birçoğu ödül aldı. İşte, deprem vergileriyle yenilenen binalardan bazıları...



Deprem vergileriyle sadece İstanbul’da 654 okulun güçlendirildiği, pek çok hastane ve öğrenci yurdunun da yenilendiği gündeme geldi. İstanbul Valiliği’nin muhtemel İstanbul depremine karşı 2006 ile 2019 seneleri arasında binden fazla kurumda güçlendirme ya da yenileme çalışması yaptığına ilişkin verilere ulaşıldı.

Sözcü gazetesinden Fatih Özer'in haberine göre, güçlendirme ve yenileme yapılan kurumlardan bazıları şu şekilde:

İstanbul’daki hastanelerden 11’inde depreme karşı güçlendirilme yapıldı. Leed Gold sertifikalı ve yeşil bina teknolojisine sahip Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yılda 1,5 milyon kişiyi tedavi eden Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi sağlık kurumları yapıldı. Hastanenin yanı sıra 64 sağlık merkezi güçlendirildi, 4 sağlık merkezi ise yeniden inşa edildi.

İstanbul Valiliği idari yapılarda da güçlendirme ve yenileme çalışması yaptı. Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü, Bağcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü, Firuzköy Şehit Ilgaz Aykutlu Polis Merkezi ve Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun da yer aldığı 27 idari binada güçlendirilme yapıldı. Üsküdar Çevik Kuvvet Hizmet Kompleksi’nin de aralarında bulunduğu 6 idari bina ise yıkıldı ve yeniden yapıldı.

İstanbul Valiliği, 13 senede hastane, okul ve idari yapıların da içinde bulunduğu binden fazla kurumda çalışma yaptı. Ataşehir’de 27, Üsküdar’da 38, Fatih’de 36, Pendik’de 35, Kadıköy’de 33, Bahçelievler’de 22 ve Bağcılar’da 25 olmak üzere İstanbul genelinde 654 okulda deprem güçlendirmesi yapıldı.

Kağıthane’de 20, Küçükçekmece’de 15, Eyüp’te 14 ve Gaziosmanpaşa’da 14 okul ise yeniden yapıldı. En dikkat çeken yenileme çalışması ise Bahçelievler’de bulunan Kazım Karabekir Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. 39 derslikli okul güneş enerjisiyle elektrik üreten ilk devlet okulu unvanını kazandı. Üsküdar’daki Sultantepe Ortaokulu ise Arkitera Ödülü’nü aldı.

YURTLAR ŞİMDİ SAĞLAM

İstanbul'da bulunan öğrenci yurtları da yoğun denetim altına alındı. Yapılan incelemelerde 13 öğrenci yurdunda güçlendirme çalışması gerçekleştirildi.

Zeytinburnu’nda bulunan 3 bin 555 öğrenci kapasiteli Türkiye’nin en büyük öğrenci yurdu olan Atatürk Öğrenci Yurdu ise yıkıldı ve yeniden inşa edildi. Yine, Kadın Konukevi, Şeyh Zayed Çocuk Yuvası ve Ağaçlı Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin bulunduğu 7 sosyal hizmet binası güçlendirilirdi, 3 hizmet binası yeniden yapıldı.

Cumhurbaşkanı'ndan Kemal Kılıçdaroğlu'na deprem vergisi yanıtı!

'Deprem vergisi' meclisin gündeminde!

Naci Ağbal: Deprem vergileri çarçur edilmedi!


Geri Dön