28 / 03 / 2024

Deprem yönetmeliğine uygun binalardaki asansörler daha güvenli!

Deprem yönetmeliğine uygun binalardaki asansörler daha güvenli!

Asansör sektörünün öncü firması Otis Türkiye, deprem kuşağında yer alan Türkiye’da daha güvenli asansörlere sahip olunması için binaların deprem yönetmeliğine göre inşa edilmesi gerektiğine dikkat çekti.



17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Otis Türkiye Genel Müdürü Özgür Aren, “Deprem yönetmeliğine göre yapılmış bir binanın içerisindeki asansör sistemleri de güvenli olur. Doğru altyapı, sistem ve teknik gereklilikler sağlanarak inşa edilen projelerde kullanılan malzemelerin kalitesine verilen önemin artmasıyla kullanıcıların emniyetine verilen önem de artar” dedi.


Deprem yönetmeliğine uygunluğun daha proje aşamasında gündeme alınması gerektiğini ifade eden Özgür Aren, “Hayatımıza son dönemde giren bir başka düzenleme ise TS EN 81-77 Deprem Standardıdır. Bu standart, asansörlerin hareketli parçalarının deprem esnasında yolculara veya binaya olası zararlar vermelerini engellemek için dizayn edilmiştir. Standartta belirtilen koşullar proje çizim aşamasından montaj, bakım ve denetim aşamasına kadar eksiksiz yerine getirilmelidir. Deprem anında asansörlerin davranışlarına ilişkin standardın tüm sektör tarafından doğru uygulanması ve denetiminin yapılması olası riskleri ortadan kaldırır” diye konuştu.


Özgür Aren, asansörlere yönelik düzenleme ile Eylül’de yeni uygulamaya geçileceğini belirterek, “Düşey sirkülasyon sistemleri, emniyet ve binalardaki doğru trafiğin sağlanması konusundaki en kritik sistemlerdir. 01 Eylül 2017’den itibaren hayatımızda yer alacak TS EN 81-20/50 standartı, hem sistem üreticisinin hem de bina sahiplerinin uygulamalarındaki emniyet parametrelerini arttırıyor. Sektörü kuran ve 165 yıldır lideri olan Otis için bu durum oldukça memnuniyet verici” dedi. 


Otis Türkiye olarak, sektörün en büyük sıkıntısının denetim olduğunu her platformda dile getirdiklerini kaydeden Özgür Aren, şöyle konuştu: “Sektörde faaliyet gösteren çok sayıda firma olduğu için ‘denetim’, ciddiyetle ele alınması gereken bir konu. Çünkü uygun ve doğru bir şekilde yapıldığında ve kullanıldığında asansör dünyanın en güvenli ulaşım aracıdır. Kullanıcılara öneride bulunmak istiyorum; ‘Markayı doğru seçerseniz, denetimler de firma ile birlikte gelir.’ Önemli olan kamu denetiminin dışında, firmaların da kendi otokontrolünü sağlamasıdır. Biz Otis Türkiye olarak, otokontrole inanıyoruz ve tüm denetimleri kendimiz de yapıyoruz.”



Geri Dön