19 / 04 / 2024

Deprem yönetmeliğine uygun ve metrekaresi küçük evlere ilgi arttı!

Deprem yönetmeliğine uygun ve metrekaresi küçük evlere ilgi arttı!

RE/MAX, gayrimenkul eğilimlerini inceledi. Evler alınırken veya kiralanırken öncelik deprem yönetmeliğine uygun olmasına bakılıyor ve artık daha küçük metrekareli evlere yönelim artıyor.



Profesyonel gayrimenkul pazarlama ve danışmanlık hizmeti sunan RE/MAX, gayrimenkul eğilimlerini incelemelerde bulundu. Bu kapsamda hane halkı sayısının süşmesiyle daha küçük metrekarelere yönelim artarken merkezi, sakin, aynı zamanda sosyal alanı olan bölgeler seçiliyor. Evler alınırken veya kiralanırken ise öncelik deprem yönetmeliğine uygunluk ve iş yerine yakınlık oluyor.

Küçük alanlara talep arttı

Aileler eskisi gibi kalabalık olmuyor. Hane halkı sayısı düşüyor. Bu da 3+1 dairelerden çok 1+1 olanlara yönelimi yükseltti. Bu seçimin yükselmesiyle konut fiyatlarında oluşan artış ve düşük alım gücünün de etkisi bulunuyor. Y kuşağının yaşam tarzı değerlendirildiğinde dışarıda vakit geçirmeyi daha çok sevdikleri için evde daha az zaman geçiriyorlar. Bu nedenle yüksek metrekareler yerine küçük evleri seçiyorlar.

Kiralık mı satılık mı?

Yeni kuşak, kapitale sahip olan ve yatırımcı profilde yer alan kişiler, daha iyi semtlerde ve daha iyi şartlarda yaşayabilmek için kirada oturabiliyor. Gayrimenkulü çok etkili bir yatırım aracı olarak görmeyen yeni kuşaklar, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu gibi şehrin merkezinde, metrekare birim fiyatlarının 10 bin TL ve üzerinde olduğu bölgelerde yer alıyor. Ev ararken kiralık/satılık seçimleri bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Mülk değerlerinin yükseldiği Kadıköy, Beşiktaş gibi bölgelerde veya A segment konut projelerinde kiralamalar daha yoğun iken, mülk değerlerinin düşük olduğu, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Esenyurt, Beylikdüzü gibi bölgelerde satışlar artıyor. Bunun dışında bankaların mortgage kredilerinde yapmış olduğu indirim sonrasında satılık daireler yoğun ilgi görüyor.

Deprem yönetmeliğine uygun olsun

İnsanlar gayrimenkul araması yaparken önceliklerini değiştirebiliyor. Deprem sonrası yönetmeliklere göre yapılması, ulaşım kolaylığı, merkezi olması, sosyal yaşama uygunluk gibi çeşitli tercihleri bulunuyor. Özellikle kalabalık ve trafiğin çok olduğu şehirlerde ise yolda çok zaman kaybetmemek isteyenler işe yakın lokasyonlardan ev buluyor. Gayrimenkulün yapım yılı büyük öneme sahip oluyor. Fiyat, kentsel dönüşüme uğrayıp uğramayacağı, sosyal yaşam alanlarının olup olmadığı dikkat ediliyor.

Online arayan da var emlak ofisine giden de

Emlak arayışı hem online kanallarda hem de ofis özelinde dengeli bir şekilde sürüyor. Eskiden cadde üzerinde bulunan emlak ofislerinin katlara çıkması online’a olan talebi yükseliyor. Diğer taraftan gençler her ne kadar internet üzerinden bu aramalarını yapsa da hatrı sayılır bir kesim de geleneksel yollarla ev arayışına devam ediyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de internette bulunan ilanların gerçekteki durumunda farklı olabilmesi.
 


Geri Dön