25 / 04 / 2024

Depreme dayanıklı evler borlu çimentoyla yapılacak

Depreme dayanıklı evler borlu çimentoyla yapılacak

Bakan Hilmi Güler, ''Borlu çimentoyla depreme dayanıklı evler yapacağız. Bu ürünle yapılan yollara 20 yıl el sürülmeyecek''



Dünyada ilk defa Türkiye'nin ürettiği ürünün çevre dostu ve yüzde 80 daha dayanıklı olduğunu belirten Güler "Borlu çimentoyla depreme dayanıklı evler yapacağız. Bu ürünle yapılan yollara 20 yıl el sürülmeyecek" dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, çimentoda borun kullanımına yönelik yıllardır sürdürdükleri çalışmaları tamamladıklarını söyledi. Borlu çimento üretimi konusunda önümüzdeki günlerde açıklama yapmaya hazırlanan Güler, son günlerin popüler deyimini borlu çimento için kurarak, "Açıklama yaptığımda yer yerinden oynayacak" dedi.

Borlu çimentoyla bugüne kadar yaptıkları bütün deneylerden çok iyi sonuçlar elde ettiklerini vurgulayan Bakan Güler, "Şu ana kadar 4 bin ton borlu çimento ürettik. Bu çimentonun tamamını deneylerde kullandık. Ondan sonra TSE'den borlu çimento standardını bile aldık. Yani standardize edildi. Şimdi sıra bunun uygulamasına geldi" diye konuştu.

İLK ÜRETEN BİZİZ

Borlu çimento üretimi konusunda BUGÜN'e konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, borlu çimentonun tamamen özgün ve milli bir ürünümüz olacağını belirterek, "Bunun şimdi imalatı söz konusu. Şu anda çimento fabrikaları, çok yüklü, tam kapasite çalıştıkları için, bunların içinde bizimle ortak çalışabilecekleri belirliyoruz. Yani borlu çimentoyu ticarileştiriyoruz artık" müjdesini verdi. Güler, "Biz bunu yaygınlaştırırsak, o zaman borlu çimento hem çevre dostu, hem de ülkemizin dostu olacak. Her anlamda kazanacağız. Çünkü kaynak bizde, bununla çok önemli bir adımı atmış olacağız. Dünyada bir tek biz üretmiş olacağız" dedi.

DEPREME KARŞI BOR MUCİZESİ

Bakan Güler, "Borlu çimentonun mukavemeti, normal çimentoya göre yüzde 80 daha iyi" diyerek depreme dayanıklı ev yapımında tercih edileceğini ifade etti. Bugüne kadar borlu çimento ile yapılan yollardan da başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirten Güler, "Normal yollara 2 yılda bir bakım yapılmak zorunda. Borlu yollara ise en az 20 yıl el sürülmeyecek" iddiasında bulundu. Baraj gövdesi, tüp geçitler, köprüler gibi kütle betonlarla yapılan projelerde uygulanması öngörülen borlu çimentonun nükleer santrallerde de kullanabileceği belirtiliyor.

Bugün 


Geri Dön