26 / 04 / 2024

Depreme dayanıklı olmayan yapılar tespit edilecek

Depreme dayanıklı olmayan yapılar tespit edilecek

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, depreme dayanıklılığı olmayan yapılar tespit edecek



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Türkiye'de önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde "depreme dayanıksız bina" kavramını gündemden çıkarmak istediklerini belirterek, "Türkiye genelinde tek tek yapıları elden geçirip, yapı envanterini çıkartacağız. Depreme dayanıklılığı olmayan yapıları tespit edeceğiz" dedi.

Bakan Demir, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ın onuruna verdiği yemeğin ardından, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünü ziyaret etti.

İl Müdürü Mehmet Çiçek'in brifinginin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Demir, özellikle yapılardaki işçilik kalitesinde, malzeme kalitesinde en ufak bir ihmale müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Bakanlığın yakın gelecekte elektronik ortamda yazışmalarını yapacağını belirten Demir, bir ayda yapılan yazışmaların yarım saatte yapılabileceğini ifade etti. Türkiye genelindeki Bayındırlık İl Müdürlükleri yönetiminde değişiklikler olacağını bildiren Demir, "Özlenen bir kurum haline geleceğiz" dedi.

Yapı kooperatiflerinin kendi bakanlığı bünyesine alınacağını hatırlatan Demir, "Bununla ilgili de çok ciddi problemler yaşanıyordu. Bu konuyla ilgili öneri Meclis'e gelecek. Biliyorsunuz daha önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu işle ilgileniyordu. Bu tür sorunlara son vereceğiz. Vatandaşın da mağduriyeti giderilmiş olacak" dedi.

Kendi dönemlerinde hiçbir şekilde duygusal davranmadıklarını ifade eden Demir, "AK Parti 'adama göre iş' değil, 'işe göre adam' felsefesini yürütüyor.

Yine bizim dönemimizde bütün kurum ve kuruluşlarla çok güzel bir çalışma ortamı yaratıldı. Siyasetçinin şehrine katkı sağladığı önemli bir dönemi yaşıyoruz.

Özellikle bu inşaatların tamamlanmasıyla ilgili çok ciddi mesafeler aldık. Böyle 10 yılda, 20 yılda bitirilecek binalar kalmadı. Zamanında hatta zamanından önce birinci sınıf binaları teslim ediyoruz. Örneğin İstanbul'da iki tane adliye sarayı inşaatı var. Bunların bitim süresi 2011, ama biz ikisi ne 2010 yılında Adalet Bakanlığına teslim edeceğiz."

-"DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRİYORUZ"-

Türkiye'nin deprem riskine ilişkin bir soru üzerine Bakan Mustafa Demir, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin coğrafyasının tamamı deprem riski altındadır. Depremde 6-7 şiddetinin üzerinde yapı kaybına, can kaybına uğrayan ülkelerdeniz. Bu bilimsel bir gerçektir. Bizden önce belli bir çalışmalar yapılmış. Bizim dönemimizde de çalışmalar başlatıldı. Şimdi biz Türkiye genelinde tek tek yapıları elden geçirip, yapı envanterini çıkartacağız. Depreme dayanıklılığı olmayan yapıları tespit edeceğiz ve bunların yıkılmasına geçeceğiz. Biz bunu başlattık.

Güçlendirmeyle ilgili eğer binaların dayanıklılığı varsa, bunların da dayanıklıhale getirilmesi için çalışma yapacağız. Bu köklü bir çalışma. Yöntem tespitlerini belirlemeye çalışıyoruz. Ülkemizde son 10 yılda yapılan binaların yüzde 98'i depreme dayanıklı halde yapılıyor. Geçmişe göre ciddi bir iyileşme var. Türkiye'de her geçen gün yapı stoğunu depreme dayanıklı hale getiriyoruz. Bu da bizim için çok önemli. Türkiye'de önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde 'depreme dayanıksız bina' kavramını gündemimizden çıkarmak istiyoruz."
AA


Geri Dön