Depreme dirençli yapılarda ön şart doğru beton uygulaması!

Uzun ömürlü ve depreme dirençli betonarme yapılarda ön şart olarak, Kalite Güvence Sistemi (KGS) belgesine sahip hazır betonun yapıda doğru uygulanmasının önemi vurgulandı.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından Isparta’da “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenlendi. Kaliteli beton üretimi ve beton uygulamalarının doğru yapılması amacıyla düzenlenen Seminerde, depreme dirençli yapı üretiminde ön şartın doğru beton uygulamaları olduğu belirtildi.
BETONUN DOĞRU UYGULANMASI ŞART
Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor.
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına; betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine betonun doğru uygulamalarının anlatılması hedefleniyor.
GÜVENİLİR YAPILAR İÇİN KALİTELİ BETON VE ETKİN DENETİM ŞART
Betonun dünyada sudan sonra en çok tüketilen malzeme olduğunu belirten THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “İstatistiklere göre Türkiye Avrupa’da en çok beton üretilen ülkedir ve bugün ülkemizde kullanılan beton sınıfları Avrupa ortalamasının üzerindedir.” dedi.
Depreme dirençli yapılar için beton kalitesinin önemini vurgulayan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Depreme karşı daha güvenli yapıların inşası için çevresel etkilere uygun en az C30/37 dayanım sınıfındaki betonların kullanımı gerekmektedir.” dedi.
THBB’nin yaptığı çalışmaları paylaşan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Birliğimize üye şirketlerin bütün hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması, Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olarak tüm tesislerine KGS Uygunluk Belgesi alması; uygun laboratuvar ve yetkin personel bulundurması; teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmesi zorunludur.” diye konuştu.
UZUM ÖMÜRLÜ BETON YAPILAR İÇİN ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Betonun tarihsel gelişimi ve betonun neden bu kadar popüler bir malzeme olduğu konularına değinen THBB Teknik Danışmanı Yasin Engin, “Betonarme yapılar tasarlanırken sadece beton basınç dayanımı değil, hizmet vereceği çevresel koşullar da dikkate alınmalıdır.
Zira çevresel etkilerin beton performansı üzerinde önemli etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler tasarım aşamasında tespit edilerek önlem alınmalıdır.
Tek başına basınç dayanımının sağlanması yeterli değildir, amaç geçirimsiz, uzun ömürlü bir beton üretmektir. Aksi takdirde en basitinden bodrum katlarda oluşan korozyon hasarlarını görmeye devam ederiz.” şeklinde konuştu.
Efeler Beton ve Cesa Beton hakkında 3 ay süre ile geçici mühlet kararı verildi! |
Deprem riski hazır betona talebi artırdı! |