26 / 04 / 2024

Dere yatakları ve heyelan bölgelerine imar yasağı!

Dere yatakları ve heyelan bölgelerine imar yasağı!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi kapsamında birinci derece sel ve heyelan bölgelerinin imara açılması ve yapılaşması yasaklanacak.



Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, dere yataklarının, birinci derece sel ve heyelan bölgelerinin imar ve yapılaşmasının yasaklanması amaçlanıyor.

6,5 milyon konut dönüşecek

Türkiye, depremselliği yüksek olan bir coğrafyada bulunuyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de 6,5 milyon konutun acil dönüşmesi gerektiği ifade ediliyor. Ülkemizi yasa boğan ve genci yaşlısı binlerce kişinin ölümüne neden olan 1999 depremi öncesi yapılan binaların büyük bir kısmı riskli konut olarak değerlendirilirken, yalnızca İstanbul’da mevcut 4 - 4,5 milyon konutun yaklaşık 2.5 milyonu “riskli bina” kategorisinde değerlendiriliyor. 

Finansal destek önerisi

Türkiye genelindeki hasarlı bir binanın tamamının yıkılıp yeniden yapılması yaklaşık 2 yıl devam ediyor. Bina güçlendirme çalışmaları ise 4 ile 6 ay gibi kısa zamanda tamamlanabiliyor. Bina güçlendirmenin binayı yıkıp yeniden yapmaya göre çok daha kısa süre içerisinde tamamlanması, maliyet açısından bina güçlendirmenin, yıkıp yapmaya göre çok daha hesaplı olması, güçlendirilmiş binanın depreme karşı dayanıklı olması faydalarını sağlayacak olduğundan fınansal destek sağlanması ve teşvik edilmesi gerekiyor.

Riskli binalar güçlendirilecek

Bina güçlendirme çalışmaları yaptırmak isteyenler ciddi mevzuat problemleri ile karşı karşıya kalıyor. Bir binayı yıkıp - yapma ve güçlendirme çalışmalarında aym mevzuattan yararlanırken, yıkıp yeniden yapmada yüzde 1 KDV ödenirken, bina güçlendirme çalışmalarında ise yüzde 18 KDV ödenmektedir. Ayrıca güçlendirmenin hızlandırılması ve riskli binaların bir an önce azaltılması için KDV’nin düşürülmesi ve düşük faizli kredilerin verilmesi riskli binaların hızlıca güçlendirilmesi anlamında hareketlilik katacak.

Dere yatakları imara açılamayacak

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanuna Teklifi kapsamında dere yataklarının, birinci derece sel ve heyelan bölgelerinin imar ve yapılaşması yasaklanacak. 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön