20 / 04 / 2024

Derya Bozovalı Sultangazi'de eğitim kompleksi yaptırıyor!

Derya Bozovalı Sultangazi'de eğitim kompleksi yaptırıyor!

Hayırsever işkadını Derya Bozovalı, aile baskısından okuyamayan ve iki yıl önce yaşamını yitiren annesi Ayşe Ateş adına İstanbul Sultangazi'de eğitim kompleksi yaptırıyor



Uluslararası finans ve yatırım danışmanı olan Derya Bozovalı'nın (35) kız çocuklarının okuyup meslek sahibi olması için bir eğitim kompleksi açma hayali, yıllar önce başladı. Aslen Erzurumlu olan Bozovalı, henüz 14 yaşındayken ABD'de eğitim bursu kazandı. Ailede bir kişi hariç, kimse onun eğitim için yurtdışına gitmesine razı olmadı.

ANNESİ GİBİ 'KALBİ' VAR
Kendisi de aile baskısı yüzünden ilkokuldan sonra okula gidemeyen annesi Ayşe Ateş, kızının aynı kaderi yaşamasını istemedi. Annesinin desteğiyle ABD'ye giden Bozovalı, lise ve üniversite eğitimini orada tamamladı.

MEZAR BAşžINDA SÖZ
Colombia Üniversitesi'nde Uluslararası Finans eğitimi alan Bozovalı, bir inşaat şirketinde 7 yıl boyunca çalıştı. 2006'da annesinin kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine eşiyle birlikte Türkiye'ye döndü. Ancak annesi 3 yıl sonra geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Bozovalı, eğitimli bir iş kadını olmasını borçlu olduğu annesi adına bir okul yaptırmaya karar verdi. Annesinin mezarı başında ona bir söz verdiğini söyleyen Bozovalı, 'Kazandığım her kuruşu anneme borçluyum. Annem aşiret kızı olduğu için aile büyükleri ilkokuldan sonra okumasına izin vermemiş. Annem hep bunun üzüntüsünü yaşıyordu. Benim yurtdışında eğitim görmem de onun zorlamasıyla oldu. Bu yüzden kız çocuklarını meslek sahibi yapacak bir okul yaptırma hayalim vardı. Anneme mezarı başında bunun sözünü verdim. çünkü kadınların kocalarının eline bakmadan kendi ayakları üzerinde durması çok önemli. Her şey kızlar okusun diye' dedi. Sultangazi Habibler Mahallesi'nde yapılacak 'Hacı Ayşe Ateş Kız Teknik ve Meslek Lisesi' için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalayan bağışçı Bozovalı, okulun önümüzdeki eğitim yılının ikinci yarısına yetişeceğini söyledi.

200 YATAKLI YURT BİNASI
Okulun yapıldığı bölgeyi de özellikle seçtiklerini ifade eden Bozovalı, 'Sultangazi, kız çocuklarının üniversiteye gitme oranını en düşük olduğu ilçe. Okul sayesinde kızlar en kısa yoldan meslek sahibi olacak. 1200 öğrencinin eğitim göreceği 40 derslikli okulun bahçesinde ayrıca 200 yataklı yurt yapılacak. Okul Osmanlı ve Fransız mimarisinden esinlenerek yapılacak' diye konuştu.

'Başbakan Erdoğan bana açılışa katılma sözü verdi'
Okulun farklı eğitim sistemiyle Türkiye'de bir ilk olacağını kaydeden Bozovalı, şöyle konuştu: 'Pilot okul olma özelliği taşıyor. Bunun için Kanada'da iki okul gezdim. Oradaki eğitim sistemine benzer olacak. Okulda, seracılık, çiçekçi yetiştiriciliği, organik gıda yetiştiriciliği, pastacılık, aşçılık, kuaförlük, çocuk bakımı, resim, el sanatları, ahşap boyama, seramik, cam ve tekstil gibi birçok eğitim verilecek. Başbakan Erdoğan'ın işsizliğin önüne geçmek için gençlerin liseden sonra meslek sahibi olmasına yönelik bir açıklaması olmuştu. Onu dinleyince tam benim hayalimdeki şeyi anlattığını fark ettim ve çorbada benim de tuzum bulunsun istedim. Başbakan Erdoğan okulun açılışına da katılma sözü verdi.'

Sabah/MESUT ALTUN


Geri Dön